Diederik Samsom

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Diederik Samsom
01. Diederik Samsom.jpg
Diederik Samsom in 2012
Naam voluit Diederik Maarten Samsom
Geboren 10 juli 1971
Geboren te Groningen
Overleden
Overleden te
Gehuwd met Tineke Samsom (t/m 2014)
Relatie met
Partij
Religie atheïst
Stroming
Functie
Aantreden 16 maart 2012
Aftreden 9 december 2016
Voorganger Job Cohen
Opvolger Lodewijk Asscher
Functie(s)
Lid Tweede Kamer (2003-2016)
Woordvoerder Milieubeleid PvdA (2003-2011)
Fractievoorzitter (2012-2016)
Politiek leider PvdA (2012-2016)
Woordvoerder Asiel en Migratie PvdA (2012-2016)
Portaal Portal.svg Politiek

Diedrik Samsom is een Nederlands politicus en was van 30 januari 2003 tot en met 13 december 2016 de politieke leider voor de Partij van de Arbeid (PvdA), hij was namens ook tot en met 13 december 2016 lid van de Tweede Kamer en fractievoorzitter Vraagteken2.png.

Toen Job Cohen in februari 2012 wegging als politiek leider en fractievoorzitter van de PvdA, stelde Samsom zich kandidaat voor zijn opvolging. In een stemming van de leden behaalde Samsom 54% van de stemmen en versloeg daarmee vier tegenkandidaten.

Levensloop

Persoonlijk leven

Samsom groeide op in Leeuwarden. Zijn vader was internist en zijn moeder fysiotherapeute. In 1989 behaalde Diederik Samsom zijn gymnasium-diploma aan het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden.

Hierna studeerde hij technische natuurkunde aan de TU Delft. Diderik Samsom was voor zijn politieke leven actief als activist en campagneleider bij Greenpeace. Hij was bij de Tweede Kamerverkiezingen 2002 al kandidaat voor de Tweede Kamer, maar werd door het grote verlies van zijn partij niet gekozen. In 2005 en 2006 won hij de Nationale Nieuwsquiz (NCRV) en in 2008 de Nationale IQ-test van omroep BNN met 136 punten. Ook won hij in 2008 de Grote Geschiedenis Quiz. Tot en met 2014 was Samsom getrouwd met Tineke Samsom. Met haar had hij twee kinderen, die hij nu nog steeds heeft.

Politiek leven

Diederik Samsom in 2002, toen hij lid werd van de Tweede Kamer

Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2003 kreeg hij een hoge plek op de kandidatenlijst Vraagteken2.png van de PvdA en werd hij direct gekozen in het parlement. Diedrik Samsom heeft zich verder als kamerlid ook veel bezig gehouden met ontwikkelingssamenwerking.

Wetsvoorstellen

Diederik Samsom wordt gezien als één van de meest linkse Vraagteken2.png leden van de PvdA-fractie. Hij was in 2004 tegen verlenging van de missie van het leger in Irak, terwijl de meerderheid van zijn fractie daar vóór was. Ook in 2005 gebeurde een soortgelijk iets, Samsom stemde in 2005 als enige van zijn fractie tegen een motie over het geld wat verkregen wordt tijdens aardgaswinning en het betalen voor duurzame energie voor knelpunten in de infrastructuur.

Eind 2007 maakte hij zich in de Tweede Kamer sterk voor gratis draadloos internet in intercitytreinen, om treinen aantrekkelijker te maken voor automobilisten. Zijn plan is in 2010 ingevoerd.

In 2008 was hij voorstander van een wetsvoorstel van het Christen-Democratisch Appèl (CDA) over het stellen van regels wat betreft de levering van warmte aan verbruikers. In 2009 is dit wetsvoorstel goedgekeurd door de Eerste Kamer.

Samsom nam in 2012 de rol als belangrijk voorstander en indiener van een wetsvoorstel over van Hans Spekman (PvdA), die in 2011 wegging uit de Tweede Kamer. De wet werd ingediend door Hans Spekman en Joël Voordewind (ChristenUnie). De wet ging over het verbeteren van de positie van jongere vluchtelingen, nadat er veel opwinding was over de uitzetting van asielzoeker Mauro Maunuel. De Raad van State bracht een negatief advies uit over de wet.

Politieke carrière binnen de PvdA

Op 20 april 2008 stelde Samsom zich kandidaat voor het fractievoorzitterschap van de PvdA, na het aftreden van Jacques Tichelaar. Hij nam het op tegen Mariëtte Hamer, maar verloor de stemming in de fractie op 22 april.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2010 stond Diederik Samsom als zevende op de kieslijst. Hij kreeg 10.982 stemmen.

Politiek leider

Job Cohen, poltiek leider van de PvdA t/m februari 2012

Op 22 februari 2012 maakte Samsom bekend zich kandidaat te stellen voor zijn opvolging. Hij won op 16 maart de ledenstemming over het partijleiderschap en fractievoorzitterschap met ruim 54% van de stemmen. Zijn campagneslogan was 'Nieuwe Energie'. Na zijn overwinning gaf hij aan dat als de PvdA de grootste partij zou worden, hij premier wil worden en anders fractievoorzitter in de Tweede Kamer, ook als de PvdA in de regering komt.

Eind april 2012 kreeg hij veel kritiek, ook vanuit zijn eigen partij, vanwege het feit dat hij niet had meegedaan aan het zogeheten Lenteakkoord, waarbij de fractievoorzitters van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie met oud-minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) overeenstemming bereikten over een bezuinigingspakket Vraagteken2.png. Echter sprak een meerderheid van de ledenraad van de PvdA zich positief uit over Samsoms keuze.

Op 17 december 2012 werd Diederik Samsom uitgeroepen tot Politicus van het jaar 2012 bij EenVandaag.

Bij de strijd om het lijsttrekkerschap op 9 december 2016 verloor Samsom van Lodewijk Asscher met 54,5 tegen 45,5 procent van de stemmen.

Verkiezingen

Tweede Kamerverkiezingen 2012

Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2012 haalde Samsom met de PvdA 38 zetels in de Tweede Kamer. Dat waren er meer dan bij de laatste verkiezingen, maar net niet genoeg om de grootste partij van Nederland te worden. Dat werd de VVD met 41 zetels. Opmerkelijk was dat de PvdA veel zetels had gewonnen, aangezien de partij enkele weken vooraf aan de verkiezingen in de peilingen op minder dan twintig zetels stond. Het uiteindelijke hoge zetelaantal komt door Samsom zelf volgens de media. Ook volgens een meerderheid van de tv-kijkers presenteerde Samsom zich als beste tijdens de lijsttrekkersdebatten. Na de verkiezingen ging Samsom namens de PvdA onderhandelen met de VVD van Mark Rutte. Uiteindelijk vormde hij samen met Mark Rutte van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) het Kabinet-Rutte II. Echter bleef Diederik Samsom in de Tweede Kamer en trad niet toe tot het kabinet, ondanks dat minister-president Rutte dit verzocht.

Gemeenteraadsverkiezingen 2014

Tijdens de Gemeenteraadsverkiezingen 2014 verloor de PvdA onder Samsom 452 zetels. Hiermee verloor de PvdA de meerderheid in gemeenten in Friesland, Groningen, Drenthe en Gelderland. In Amsterdam, Gouda en Den Haag werd D66 de grootste, in Rotterdam en omliggende steden kreeg de Partij voor de Vrijheid de meerderheid van de stemmen.

Europese Verkiezingen 2014

Bij de Europese Verkiezingen 2014 verloor de PvdA 2,65% van de stemmen. Diederik Samsom was echter tevreden met dit resultaat, omdat de dalende lijn van stemmen afnam.

Provinciale Statenverkiezingen 2015

Bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2015 verloor Samsom 44 zetels, ook werden andere partijen als steden in Rotterdam, Gouda, Den Haag en Amsterdam de grootste.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Diederik_Samsom&oldid=640783"