Fyra

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een V250 treinstel van de Fyra.

De Fyra of V250 was een hogesnelheids-trein in Nederland en België.

De trein was sinds 9 december 2012 de vervanger van de Beneluxtrein, die vroeger voor het treinveroer tussen Amsterdam en Brussel zorgde. Vanaf dat moment deed de Fyra dat (samen met de Thalys, die doorrijdt naar Parijs).

De Fyra startte in september 2009, als verbinding tussen Amsterdam en Rotterdam. De trein ging steeds vaker rijden en werd vervolgens doorgetrokken naar Breda, daarna stak de lijn de grens over in België, zodat de treinen voortaan ook konden stoppen in Antwerpen en Brussel.

Trajecten

Nederlandse binnenlandse treindiensten

Er is één Fyra-treindienst die alleen in Nederland rijdt.

 • Amsterdam Centraal (2x per uur)
 • Schiphol Airport
 • Rotterdam Centraal
 • Breda

Vanaf 1 oktober 2013 gaan er in de spits twee extra Fyra-treinen rijden tussen Amsterdam Centraal en Rotterdam Centraal.

Traject Amsterdam-Brussel

 • Amsterdam Centraal (1x per uur)
 • Schiphol Airport
 • Rotterdam Centraal
 • Antwerpen Centraal
 • Brussel Centraal
 • Brussel Zuid

Dit Fyra traject is met ingang van 17 januari 2013 buiten dienst gesteld wegens defect materieel. Op 31 mei 2013 heeft de NMBS (de Belgische Spoorwegen) bekend gemaakt geen vertrouwen meer te hebben in de Fyra en heeft daarom ook het contract met AnsaldoBreda opzwegt. Op 3 juni 2013 trekt oom de NS definitief de stekker uit de Fyra. Welke trein er nu gaat rijden en per wanneer is nog niet bekend.

Toekomstige Trajecten

 • Breda
 • Antwerpen

Wanneer deze treindienst zal gaan treinen is nog onbekend. Nu de NMBS is gestopt is het plan voor een Fyra tussen Breda en Antwerpen ook van tafel.

Kritiek

De Fyra klinkt misschien als een perfecte treinverbinding, maar ze krijgt nogal wat kritiek over zich heen.

Vervanging van de Beneluxtrein

Voordat de Fyra er was hadden Amserdam en Brussel al een andere internationale treinverbinding. De Beneluxtrein reed, net als de Fyra, van Amsterdam Centraal naar Brussel-Zuid. Alleen stopte de Beneluxtrein ook nog in Den Haag, Dordrecht, Roosendaal, Mechelen en op het station Brussel-Noord. Nu moeten Den Haag, Dordrecht en Roosendaal hun rechtstreekse verbinding naar Brussel missen, en Mechelen haar verbinding naar Amsterdam. Eerst zou er nog een Fyra-lijn van Den Haag naar Brussel rijden, maar dit gaat nu niet door. Hier is veel kritek op geweest, omdat Den Haag, net als Brussel, een belangrijke diplomatenstad is. Den Haag is namelijk samen met New York, Geneve, Wenen en Nairobi één van de VN-steden.

Problemen

Toen de Fyra net actief was, had hij veel opstartproblemen. Zo was er niet genoeg materieel, reed hij niet op de maximunsnelheid en had hij veel last van vertragingen.

In januari 2013 is de Fyra zelfs uit de dienst gehaald. Tijdens het winterweer zijn er ijzeren platen van het treinstel op de spoorrails gevonden. De treinen mogen voorlopig niet meer in België rijden. De NS is gestopt met het afnemen van nieuwe Fyra-treinen. Zij leggen de schuld bij de fabrikant neer. Wat er nu verder gaat gebeuren is onbekend.

Gestopt

Op 31 mei 2013 heeft NMBS en op 3 juni 2013 heeft NS definitief de stekker uit de Fyra getrokken. De bouwer van de Fyra, AnsaldoBreda, had een rechtzaak aangespannen. Nadat het bedrijf de rechtzaak en het hoger beroep daarna had verloren hebben de Nederlandse Spoorwegen (NS), AnsaldoBreda (AB) en haar moedermaatschappij Finmeccanica na overleg besloten dat AnsaldoBreda alle V250 treinstellen zal terugnemen en dat het bedrijf de NS 125 miljoen euro terugbetaald.

Vervanging van de Fyra

Op 21 januari 2013 maakte de NMBS bekend dat er vanaf 26 januari 2014 extra treinen tussen Roosendaal en Antwerpen gingen rijden ter compensatie van het wegvallen van de Fyra. Op 18 februari 2013 kwam er weer een Intercity (IC) te rijden tussen Den Haag en Brussel. In eerste instantie was de frequentie van deze trein nog 2x per dag, maar dat werd op 11 maart 2013 verhoogt naar 8x per dag. Met ingang van dienstregeling 2014 werd de frequentie nog verder verhoogt, naar 16x per dag. Met ingang van dienstregeling 2015 werd de oude Beneluxtrein weer nieuw leven ingeblazen aangezien de IC Den Haag - Brussel door kon rijden naar Amsterdam (zoals de Beneluxtreinen tot 9 december 2012 ook deed).

Parlementaire enquête in Nederland

Op 4 juni 2013 is er besloten om naar aanleiding van de Fyra-problemen een parlementaire enquête (een soort onderzoek) te houden. Het onderzoek is eind 2014 begonnen.

Het onderzoek werd geleid door Madeleine van Toorenburg. Verder zaten Mei Li Vos, Vera Bergkamp, Machiel de Graaf, Henk van Gerven en Ton Elias in de commissie van het onderzoek.

De openbare verhoren begonnen op maandag 18 mei 2015; op 28 oktober 2015 kwam de enquêtecommissie met haar eindrapport. Naar aanleiding van het rapport trad staatssecretaris Wilma Mansveld af.

Farm-Fresh bullet terug.pngTerug naar lijst van treintypen in Nederland
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Fyra&oldid=841253"