Luxemburgs

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het gebied waar mensen Luxemburgs spreken, en daar op lijkende diaclecten.

Luxemburgs (Luxemburgs: Lëtzebuergesch) is een taal, om precies te zijn een Germaanse taal. Germaanse talen zijn de talen die afstammen van het oergermaans, de taal gesproken door het oude volk de 'Germanen'. Andere Germaanse talen zijn bijvoorbeeld Nederlands, Duits, Engels en Noors.

Het Luxemburgs wordt gesproken door zo'n 300.000 mensen in Luxemburg, België (rond de steden Aarlen en Sankt Vith) en Duitsland (rond de stad Bitburg).

Het wordt door de meeste Luxemburgers dagelijks gebruikt als omgangstaal. De meeste Luxemburgers vinden het niet prettig als je het Luxemburgs een Duits dialect noemt. Dit komt door vervelende herinneringen van de Duitse bezetting tijdens de Tweede wereldoorlog. De verschillen met het Duits zijn wel zo groot, dat de talen onderling moeilijk te verstaan zijn. Het Luxemburgs lijkt wel meer op het Duits dan het Nederlands.

Hoewel het Luxemburgs op Duits lijkt, lijkt het ook op Frans. Zo is het Franse en het Luxemburgse woord voor 'bedankt' hetzelfde: Merci.

Luxemburgse woordjes

Hier staan een paar Luxemburgse woorden:

Luxemburgs Nederlands
Moien Goedendag
Äddi Tot ziens
wann ech gelift (Vaniskrift) alstublieft
merci dank
Lëtzebuerg Luxemburg
jo ja
neen nee
 
Germaanse talen

Noord-Germaanse Talen: Deens · Zweeds · Noors · IJslands · Faeröers
West-Germaanse Talen: Afrikaans · Duits · Engels · Nederlands · Fries · Luxemburgs · Jiddisch

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Luxemburgs&oldid=671785"