Hofvijver

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Hofvijver met links het Binnenhof.

De Hofvijver is een groot water in het centrum van Den Haag. De Hofvijver is vernoemd naar het Binnenhof, het centrum van de Nederlandse politiek, die aan de vijver ligt. Ook museum het Mauritshuis ligt aan de vijver. Daarnaast ligt de straten Lang Vijverberg, Korte Vijverberg en het plein Buitenhof aan het plein.

Geschiedenis

Hoewel je denkt dat de hofvijver oorspronkelijk ook een vijver was en dus de mens was aangelegd, was het een meer. Onder meer de Haagse Beek en de Bosbeek (gedempt) kwamen op dit meer uit. Nog steeds staat de Hofvijver in verbinding met de Haagse Beek. Hierdoor zou je vanaf de Hofvijver Kijkduin kunnen bereiken. In de vijver lag een eiland. Hierop werd het Binnenhof gebouwd. Toen was dat veel kleiner dan tegenwoordig. De graaf van Holland woonde in het Binnenhof. Dit was helemaal omgeven met water, wat later grotendeels gedempt werd. Overigens kan het ook zo zijn geweest dat er grachten zijn gegraven rond het Binnenhof. De Hollandse graaf liet ook de Hofvijver uitdiepen. Zo konden schepen uit Delft bier leveren aan het Binnenhof. In die tijd mochten alleen steden met stadsrechten bier maken, die Den Haag nog niet had.

De Hofvijver in 2010 met fontein.

In de 14de eeuw werd besloten om de Hofvijver rechthoekig te maken. Nog steeds is dit ontwerp te zien, maar in de loop der tijd is er wel het een en ander veranderd. In de 17de eeuw werden er kades aangelegd en in de 19de eeuw werd de vijver verlengd. Rond 1800 werden de grachten rond het Binnenhof gedempt, maar een klein stukje tussen het Torentje en het Mauritshuis bleef bestaan.

In de 17de eeuw werd een kleinere eilandje aangelegd in het midden van de Hofvijver. Hoe en wanneer het er ligt in niet bekend. Op het eiland werd een vlaggenmast gebouwd en de rest van het eilandje is begroeid met bomen en eenjarige planten. Tijdens verschillende demonstraties in het eilandje al bezet geweest of volgehangen met spandoeken.

Omschrijving

De Hofvijver met het Binnenhof 's avonds.

In de Hofvijver ligt dus een eilandje. Daarnaast ligt een fontein. Waar vroeger de huizen grenzen aan het water, werden kades gebouwd. De kades zijn vrij hoog, behalve op de hoek van de Korte en de Lange Vijverberg. Hier was vroeger een wed. Dit is een plaats waar paarden water konden drinken. Later werd er nog een wed gevonden bij het voormalige toernooiveld. Tegenwoordig gebruiken mensen dit om op de Hofvijver te komen als die bevroren is: er ontstaat dan een natuurlijke schaatsbaan

Het Binnenhof bevindt zich met één zijde aan de vijverkant. In deze zijde ligt onder meer de vergaderzaal van de Eerste Kamer. Er zijn bakken met waterlelies geplaatst voor het Binnenhof. Bij het Torentje liggen sinds 2004 hekken in het water, zodat de minister-president veilig zijn werk kunnen doen zonder gestoord te worden door mensen die naar het Torentje zwemmen. Tegenover het Binnenhof op de Lange Vijverberg staat een beeld van Jantje. Dit verwijst naar de regels In Den Haag daar woont een graaf en zijn zoon heet Jantje / Als je vraagt waar woont je pa dan wijst hij met zijn handje. In dit liedje is Jantje graaf Jan I van Holland en zijn vader graaf Floris V, die in het Binnenhof woonde.

Wist je dat...

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hofvijver&oldid=702799"