Tulp

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tulp
Tulipa

Tulipa suaveolens floriade to Canberra.jpg

Niet bedreigd
Leefgebied Vlag van Turkije Turkije

Vlag van Iran Iran
Vlag van Kazachstan Kazachstan
Vlag van Afghanistan Afghanistan

Leefomgeving aangepast aan steppen en bergachtige gebieden met gematigde klimaten
Behoort tot de Leliefamilie

Genus tulipa distribution.svg

Portaal Portal.svg Biologie

De tulp groeit op uit een bloembol.

Oorspronkelijk komt de tulp uit Turkije, Iran, Kazachstan en Afghanistan. In het wild groeiend in een groot deel van het Nabije Oosten en Centraal-Azië, werden tulpen al in 1055 in Constantinopel gekweekt. Tegen de 15e eeuw behoorden tulpen tot de meest gewaardeerde bloemen; steeds het symbool van de Ottomanen. Europa maakte kennis met de tulpen door de Ottomaanse ambassadeur die de zaadjes stuurde naar Europa. In Turkije werd de tulp een erg populaire voorjaarsbloem (ook werd de tulp een symbool voor de vruchtbaarheid.)

In 1562 kwam de tulp in Antwerpen. De eerste stad in Europa waar de tulp is geweest. In 1593 werden de eerste exemplaren in de winkel verkocht. De bostulp (Tulipa sylvestris) is de enige tulp die in Nederland in het wild groeit.

Vroegen droegen sultans een tulp op hun tulband als symbool. De naam van de tulp komt van het Perzische woord tulipan dat betekent tulband.

Gekweekte tulpen

Bollenveld tulpen 2.JPG
Bollenveld tulpen.JPG

Tulpen kunnen niet groeien in een warm klimaat omdat ze een koude winter nodig hebben om te groeien.

Tulpenbollen moeten in oktober/november worden geplant en ze bloeien in april tot juni. Je hebt de gecultiveerde tulp en de bekendste tulp is de gewone tulp. Ook heb je de botanische tulp. Dat is de tulp voor in de tuin.

Het kweken van een tulp gaat zo: Een bloeiende tulp wordt bij de bloem afgesneden. Dan groeien uit zijknoppen nieuwe bloemen en dan gaat het weer opnieuw. De tulp bestaat in vele kleuren en vormen. Veel tulpen hebben vlekken of strepen dat ontstaat door een virus infectie. Vroeger waren gekweekte tulpen erg waardevol omdat ze nieuwe kleuren hadden. Elk jaar worden in Lisse in de Keukenhof miljoenen tulpen tentoongesteld. Daar komen veel toeristen op af . Het bekendst zijn de tulpenvelden in Zuid-Holland en West-Friesland.

In 1630-1637 ontstond er in de Republiek der Nederlanden de tulpenrage (tulpenmanie). De prijzen waren zo hoog dat het gewicht van een tulp hetzelfde gewicht in goud waard was. De tulp was op dat moment een statussymbool. Op het hoogtepunt van de tulpenmanie, in februari 1637, werden enkele tulpenbollen verkocht voor meer dan 10 keer het jaarinkomen van een bekwame ambachtsman. Van dat geld zou men een grachtenpand in Amsterdam kunnen kopen. In 1637 stortte de markt in. Dit wordt gezien als de eerste economische zeepbel.

Ook werden tulpen erg veel geschilderd, zoals ook door Nicolaes van Verendael.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Tulp&oldid=778488"