Marga Klompé

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marga Klompé

Margaretha Albertina Maria (Marga) Klompé (Arnhem, 16 augustus 1912 – Den Haag, 28 oktober 1986) was een Nederlands politica. Klompé was lid van de Katholieke Volkspartij (KVP), één van de voorgangers van het CDA. Ze staat bekend als de eerste vrouwelijke minister van Nederland. Marga Klompé was tussen 1956 en 1963 minister van Maatschappelijk Werk en tussen 1966 en 1971 Minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk.

Klompé heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het ontstaan van de verzorgingsstaat in Nederland. Ze was verantwoordelijk voor het invoeren van de Algemene bijstandswet (Abw) in 1965, tegenwoordig is dit de Wet Werk en Bijstand. De wet bepaalde wie overheidshulp kreeg in bepaalde situaties en hoeveel dit was. Klompé heeft door haar partij verschillende keren gevraagd om lijsttrekker (en daarmee premierskandidaat) te worden. Ze weigerde dit echter. Aangezien de Katholieke Volkspartij toen één van de grootste partijen van Nederland was, zou er een mogelijkheid hebben bestaan dat ze de eerste vrouwelijke premier zou zijn geweest. Tot op de dag van vandaag is nog geen vrouw premier van Nederland geweest.

Na haar aftreden ontving ze als eerste vrouw de titel Minister van Staat. In 2020 werd ze opgenomen in het canon van Nederland.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Marga_Klompé&oldid=621988"