Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Nationale Dodenherdenking

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stilte
Bloemenkransen
Vlag halfstok

Op 4 mei wordt de Nationale Dodenherdenking gehouden op allerlei plaatsen in de Nederlandse gemeenten. Op veel plekken zijn in gemeenten monumenten geplaatst ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Voor 20.00 uur komen de mensen bijeen op die plekken, waarna er uitgelegd wordt wat er op die plaats in het verleden is gebeurd, of dat er in algemene zin aandacht wordt besteed aan de slachtoffers van de WO II. Vervolgens is om 8 uur iedereen twee minuten stil.

Heel veel mensen bezoeken deze monumenten en leggen er bloemen neer. Veel mensen die een vlag in huis hebben zorgen er voor dat ze op 4 mei de vlag half stok ophangen. Als je de vlag dus niet helemaal in top ophangt betekent het dus dat je rouwt. Op bevrijdingsdag hangen ze juist allemaal wel in top. Dit wordt ook wel het vlaggen-protocol genoemd. Hoe laat het precies moet staat op de site van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Vlakte van Waalsdorp

De grote herdenking vindt plaats op de Dam in Amsterdam bij het Nationaal monument. Hier leggen koning Willem-Alexander en koningin Máxima de eerste krans bij het Nationaal monument. Een andere bekende herdenkingsplek is de Vlakte van Waalsdorp in de duinen bij Denhaag, waar in de oorlog vele verzetsstrijders zijn gefusilleerd.

Het Wilhelmus

Kransen bij het Nationaal monument

Tijdens de dodenherdenking wordt het Nederlandse volkslied het Wilhelmus gespeeld. Dit lied gaat over Willem van Oranje, de vader des vaderlands. De koning en koningin op de dam zijn met het aanwezige publiek live 2 minuten stil, net als elders in het land bij de plaatselijke herdenkingen.

Dodenherdenking 2020

Door de coronacrisis was dodenherdenking zonder publiek. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima legden een bloemenkrans. Premier Rutte, burgemeester Halsema en Nationaal Comité 4 en 5 mei-voorzitter Gerdi Verbeet waren er ook. Daarnaast waren er 2 scouts aangewezen(broer en zus) die de overige kransen neerlegden. Door de coronamaatregelen en de hoge leeftijd van de mensen die de oorlog hebben meegemaakt konden zij het niet doen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nationale_Dodenherdenking&oldid=728802"