Suze Groeneweg

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Suze Groeneweg
Groeneweg, Suze - SFA001003186.jpg
Suze Groeneweg
Naam voluit Suzanna Groeneweg
Geboren 4 maart 1875
Geboren te Strijensas (Hoekse Waard)
Overleden 19 oktober 1940
Overleden te Barendrecht
Gehuwd met
Relatie met nooit getrouwd geweest
Partij SDAP
Religie
Stroming Socialisme
Functie
Aantreden 1918
Aftreden 1937
Voorganger
Opvolger
Functie(s)
Onderwijzeres, lid Tweede Kamer voor de SDAP, Lid partijbestuur SDAP, Lid Provinciale Staten van Zuid-Holland, Lid gemeenteraad van Rotterdam, eerste vrouwelijke ambtenaar van de burgerlijke stand
Portaal Portal.svg Politiek

Susanna (Suze) Groeneweg, werd geboren op 4 maart 1875 in Strijensas in de Hoekse Waard en overleed op 19 oktober 1940 in Barendrecht. Ze was een Nederlands politica en was het eerste vrouwelijke Tweede Kamer lid in Nederland.

Ze had twee zussen en twee broers en groeide op in een landarbeidersgezin.

Levensloop

Haar moeder had maar weinig scholing gehad en zij leerde zichzelf lezen en schrijven. Eenzelfde doorzettingsvermogen is ook te zien bij Suze. Na de lagere school (nu basisschool) leerde Suze door op de normaalschool, hoewel haar vader daar het nut niet van in zag. Als ze zelf niet naar school hoefde gaf ze vanaf haar 16de jaar les op de lagere school in haar geboortedorp. In 1893 studeerde ze af en was daarna 10 jaar onderwijzeres in Duivendijke (Zeeland), Krimpen a/d Lek, Dordrecht en aan het Rijksopvoedingsgesticht te Montfoort. Ze zag daar veel armoede en drankmisbruik in de sociaal zwakke gezinnen.

Zij werd in 1902 lid van de Bond van Nederlandsche Onderwijzers. Hiervan was ze van 1908 tot 1913 bestuurslid van de Rotterdamse afdeling. Ook was ze lid van de ‘Vereeniging tot Afschaffing van Alcoholhoudende Dranken’, waar ze van 1920 tot 1928 hoofdbestuurslid was.

Ze was vanaf 1903 lid van de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij (SDAP), de voorloper van de PvdA. Ze verhuisde naar Rotterdam en werd lid van het plaatselijk afdelingsbestuur.

Hoewel Suze verlegen was, was het wel een goede spreekster. Ze streed voor vrouwenzaken, waaronder gelijke politieke berechtiging van vrouwen, maar vond niet dat ze een feministe was. Bij haar stonden de gelijke rechten voor mannen en vrouwen voorop en wilde meer respect voor de vrouw. Zelf zij ze hierover:

“Mijn ervaring is, dat als de vrouwen zichzelf maar op de voet van gelijkheid met den man plaatsen, zij ook volkomen als gelijken erkend worden”.

Eerste vrouwelijk lid van de Tweede kamer

In 1918 werd ze als eerste vrouw in de Tweede Kamer verkozen, nadat in 1917 het passieve vrouwenkiesrecht in Nederland tot stand was gekomen (vrouwen mochten niet kiezen, maar wel gekozen worden). Ze was toen 43 jaar. Ze zou uiteindelijk tot 1937 lid van de Tweede Kamer blijven.

In het mannenbolwerk van toen moest er een dameskleedkamer en toilet komen. Ook konden de heren niet meer makkelijk hun grapjes over vrouwen maken. Voor Suze waren de lopende zaken belangrijker. Ze bestudeerde ze goed en was een goed spreekster, waarmee ze respect afdwong. Haar belangstelling ging vooral uit naar het onderwijs (waaronder nijverheidsonderwijs voor meisjes), moederschapszorg, (arbeids)rechten voor vrouwen en drankbestrijding.

In 1936 kreeg ze een ziekte die uiteindelijk leidde tot een invaliditeit. Ze verliet In 1937 de politiek en

werd op 30 augustus 1937 onderscheiden als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Zij woonde alleen in haar buitenhuisje in Barendrecht waar zij sinds 1933 woonde. Suze overleed op 19 oktober 1940. Ze werd 65 jaar.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Suze_Groeneweg&oldid=831959"