Anders Breivik

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schets van Breivik

Anders Breivik (geboren op 13 februari 1979) heeft op 22 juli 2011 een bom laten ontploffen in het Regeringskwartier in Oslo. Vervolgens verkleedde hij zich als een politieman en reed met zijn auto naar het eiland Utoya. Daar was een bijeenkomst van de jongerenvereniging van de Noorse Sociaal-Democraten met tussen de 500 en 700 jongeren. Op het eiland is Anders Breivik zo veel mogelijk mensen dood gaan schieten. In het totaal waren er 77 doden.

Motief

Anders Breivik maakte zich zorgen over de toenemende invloed van de islam in Europa. Een partij als de sociaaldemocraten achtte hij schuldig aan de ondergang van de westerse cultuur met hun immigratiebeleid. Hij heeft een manifest geschreven van 1518 pagina's. Daarin beschrijft hij zichzelf als rechts-radicaal, iemand die zich zorgen maakt over het verdwijnen van de Europese cultuur. Hij heeft enkele jaren zitten schrijven aan zijn manifest en hij heeft een bedrijfje opgestart om aan de benodigde chemicaliën te komen voor de bom. Door zijn voorzichtige manier van handelen is hij niet opgevallen bij de veiligheidsdiensten. In de rechtszaal bracht hij de Hitler-groet.

Huidige situatie

Anders Breivik heeft de maximale gevangenisstraf gekregen in Noorwegen. Dat is 21 jaar. Hij is inmiddels al jarenlang alleen opgesloten. Naar zeggen zou hij depressief zijn en is hij al kort in hongerstaking gegaan. Inmiddels lijkt hij aanhanger van Adolf Hitler te zijn geworden.

Videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Anders_Breivik&oldid=685881"