Sylvana Simons

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Sylvana Simons
BLM-NL-Utrecht-Myrthe-Minnaert-4-crop.jpg
Sylvana Simons (2020)
Naam voluit Silvana Hildegard Simons
Geboren 31 januari 1971
Geboren te Paramaribo
Overleden
Overleden te
Gehuwd met
Relatie met
Partij DENK (2016)
BIJ1 (sinds 2016)
Religie
Stroming
Functie
Aantreden
Aftreden
Voorganger
Opvolger
Functie(s)
Partijleider van BIJ1
(2016-2023)
Gemeenteraadslid voor BIJ1 in Amsterdam
(2018-2020)
Fractievoorzitter van BIJ1 in de Tweede Kamer
(2021-2023)
Portaal Portal.svg Politiek

Sylvana Simons (geboren te Paramaribo (Suriname) op 31 januari 1971) is een Nederlands televisie- en radiopresentatrice. Ze werd bekend als vj bij TMF, maar maakte later een overstap naar RTL. Sylvana Simons is sinds juni 2016 actief namens de partij Artikel 1, tegenwoordig BIJ1. Ze deed namens die partij mee aan de Tweede Kamerverkiezingen 2017 en de Tweede Kamerverkiezingen 2021. Simons was tussen 2021 en 2023 lid van Tweede Kamer namens BIJ1.

Levensloop

Simons was voor het eerst in 1995 te zien op televisie bij TMF. Hier was ze vj, oftewel iemand die videoclips aan elkaar praatte. Na vier jaar ging ze naar SBS 6, maar een jaar later al weer naar RTL. Hier presenteerde ze programma's als Char het Medium, maar op een geef moment had RTL geen programma's meer voor haar. Ze ging naar de NPS, waar ze een eigen programma kreeg. In 2005 had ze in een bijrol in de film Zoop in Afrika. In 2012 deed ze mee aan Strictly Come Dancing, maar verloor van Mark van Eeuwen. Hierna werd ze zo af en toe een tafeldame bij de Wereld Draait Door. In 2015 presenteerde ze eenmalig het programma Een Zaak Van De Gemeente op RTL 7.

Politiek

Simons kreeg op social media een storm van kritiek toen ze zich uitsprak over het uiterlijk van zwarte piet. Later sloot ze zich aan bij de partij DENK, waarna er nog meer kritiek kwam. Sylvana Simons zet zich in tegen racisme, discriminatie en angst voor vreemden. Zo was ze in een campagne tegen discriminatie van de overheid te zien. Echter werden er ook een hoop beledigde opmerkingen gemaakt over haar op sociale media. Hierdoor deed ze aangifte.

Later op 24 december 2016 net voor Kerstmis, verliet ze DENK en richtte ze een eigen partij op; Artikel 1. Waarom ze DENK verliet is omdat ze teleurgesteld is op de manier waarop de partij op heeft gereageerd op haar bedreigingen. Ook was ze het niet eens met de standpunten van DENK omtrent homoseksualiteit en vrouwenrechten. Haar partij kreeg te weinig stemmen voor een zetel in de Tweede Kamer. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 won de partij één zetel in Amsterdam. Simons verhuisde toen naar Amsterdam, zodat ze zitting kon nemen in de raad.

Tweede Kamerlid

Sylvana Simons verliet begin november 2020 de gemeenteraad, omdat eind oktober bekend werd dat zij de lijsttrekker ging worden van BIJ1 voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Bij die verkiezingen won BIJ1 één zetel, waardoor Simons als fractievoorzitter van BIJ1 Tweede Kamer terechtkwam.

In de Tweede Kamer hield Simons zich bezig met onderwijs, binnenlandse zaken, economische zaken en sociale zaken. Ook wilde ze dat het Nederlands kabinet meer aandacht voor het Nederlands slavernijverleden schonk en excuses hiervoor aanbood. Daarnaast zat Simons in een parlementaire enquêtecommissie die onderzoek deed naar de toeslagenaffaire. Op 24 juli 2023 maakte Simons bekend dat ze bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2023 geen lijsttrekker van BIJ1 zal worden. Sylvana Simons zegt dat ze dit doet, omdat ze vermoeid is en van dingen zou worden beschuldigd die niet waar zijn.

Simons werd opgevolgd door Edson Olf als partijleider. Tijdens de verkiezingen wist BIJ1 geen zetels te behalen, waardoor de partij uit de Tweede Kamer verdween.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sylvana_Simons&oldid=828939"