BIJ1

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
BIJ1

BIJ1.png

Oprichting 24 december 2016
Opheffing
Actief in Vlag van Nederland Nederland
Richting Radicaal-links
Stroming Antikapitalisme
Progressivisme
Feminisme
Presidentskandidaat
President
Vicepresidentskandidaat
Vicepresident
Oprichter(s) Sylvana Simons
Ian van der Kooye
Partijleider Edson Olf
Partijvoorzitter Rebekka Timmer
Secretaris-generaal
Fractievoorzitters
- Eerste Kamer
- Tweede Kamer Sylvana Simons
- Europees Parlement
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Zetels
- Eerste Kamer
van de 75
- Tweede Kamer
1 van de 150
- Europees Parlement
van de 29
- Provinciale Staten
van de 572
- Gemeenteraden
6 van de 8501
- Burgemeesters
van de 345
- Commissarissen van de Koning
van de 12
Overig
Wetenschappelijk bureau Clemencia-Redmondstichting
Jongerenorganisatie RADICAAL
Studentenorganisatie
Vrouwenbeweging
Lhbt-vleugel
Zusterpartij(en)
Fractie in het Benelux-parlement
Europese fractie
Internationale organisatie
Voorgaande partij(en)
Opvolgende partij(en)
Fusie van
Opgegaan in
Afsplitsing van DENK
Afsplitsing(en)
Voortzetting van
Portaal Portal.svg Politiek

BIJ1 is een politieke partij in Nederland. De partij werd op 24 december 2016 opgericht door Sylvana Simons onder de naam Artikel 1. De naam werd in 2017 gewijzigd naar BIJ1. De huidige partijleider van BIJ1 is Edson Olf.

BIJ1 is een radicaal-linkse en antikapitalistische politieke partij. De partij is tegen het kapitalisme en zet zich in voor minderheden, zoals mensen met een migratieachtergrond en de lhbtq+-gemeenschap.

Geschiedenis

Oprichting van Artikel 1

Sylvana Simons ging op 24 december 2016 weg bij de partij DENK, omdat ze vond dat ze zich binnen die partij niet genoeg kon uitspreken vóór vrouwenrechten en lhbt-rechten. Dit komt deels omdat veel DENK-stemmers conservatieve en rechtzinnige moslims zijn. Daarnaast gaf Simons ook aan dat zij zich niet gesteund voelde door partijleider Tunahan Kuzu, toen zij bedreigd werd en en veel seksistische, racistische en discriminerende opmerkingen over zich heen kreeg. Hoewel het uittreden van Simons werd beschreven als een afsplitsing, had Simons destijds geen zetel in de Tweede Kamer.

Op diezelfde 24 december kondigde Sylvana Simons aan dat ze samen met campagneleider Ian van der Kooye de partij Artikel 1 ging oprichten. De naam van de partij verwees naar het eerste artikel van de Grondwet, waarin staat dat discriminatie verboden is. Bram Verhappen werd de partijvoorzitter en Reguillio Wijngaarde de penningmeester. Nadat Verhappen vertrok als voorzitter, werd uiteindelijk Jursica Mills voorzitter.

Sylvana Simons (links) bij een Black Lives Matter-protest

Op 6 juni 2017 oordeelde de rechtbank van Amsterdam dat de partij haar naam moest veranderen. Er was een rechtszaak aangespannen door de Stichting Expertisecentrum Discriminatie, die zelf de naam Art. 1 voert en als onafhankelijk instituut niet geassocieerd wilde worden met een politieke partij. Daarnaast was de partijnaam hetzelfde als de naam van het eerste artikel van de Grondwet, waardoor er verwarring zou kunnen ontstaan.

In de Tweede Kamer

BIJ1 deed mee aan de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 en won een zetel in Amsterdam. Tussen 2018 en 2020 was Simons de fractievoorzitter. In november 2020 verliet ze BIJ1, nadat bekend werd dat Simons de lijsttrekker zou gaan worden van BIJ1 voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Ze werd opgevolgd door Jazie Veldhuyzen. Bij de Kamerverkiezingen verkiezingen won BIJ1 één zetel, waardoor de partij in de Tweede Kamer terechtkwam. Sylvana Simons vormde hierdoor een eenmansfractie voor BIJ1.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 deed BIJ1 in meerdere gemeenten mee; in totaal won de partij 8 zetels. In de zomer van 2021 ontstond een conflict binnen de partij toen een onderzoek naar Quinsy Gario werd ingesteld. Gario werd beschuldigt van #MeToo-achtige beschuldigingen en stapte later op uit de partij. Op 2 juli 2022 werd Rebekka Timmer verkozen tot partijvoorzitter van BIJ1. Zij volgde Jursica Mills op, die opgestapt was vanwege kwestie rondom Gario. In september 2022 ontstonden nieuwe conflicten binnen de partij. In Amsterdam stapte het bestuur op en in Den Haag verloor de partij twee zetels. In juli 2023 verloor BIJ1 ook twee zetels in Amsterdam door het opstappen van leden.

Simons maakte in de zomer van 2023 bekend te stoppen met de politiek. Op 13 september 2023 werd bekend dat Edson Olf de nieuwe lijsttrekker van BIJ1 zal worden. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 2023 behaalde BIJ1 niet genoeg zetels voor een zetel en verdween hierdoor uit de Tweede Kamer.

Standpunten

Een ideologie is een verzameling van ideeën over hoe de samenleving gevormd moet worden en aan de hand van welke waarden en normen ze (de samenleving) moet functioneren. BIJ1 zegt overal in de samenleving discriminatie, racisme, seksisme, homofobie, transfobie en validisme te willen bestrijden. Daarnaast pleit de partij voor een 30-urige werkweek, het nationaliseren van belangrijke bedrijven (bijvoorbeeld energiemaatschappijen, posterijen etc.) en het toelaten van meer vluchtelingen in Nederland. BIJ1 is uitgesproken pacifistisch: de partij is tegen vormen van internationale militaire verbonden en is dus voorstander van het verlaten van de NAVO. Ten slotte wil de partij dat het leger wordt opgeheven en wordt ingezet als een ongewapende hulpdienst.

BIJ1 stemt in de Tweede Kamer het vaakst mee met de PvdD, GroenLinks en Volt. De partij staat het verst af van FvD, de PVV en JA21.

Een verkiezingsposter van BIJ1 voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2023

In het parlement en haar verkiezingsprogramma verdedigt BIJ1 de volgende stand- en speerpunten:

Organisatie

Op 24 december 2016 werd de partij opgericht onder de naam Artikel 1 door Sylvana Simons. Simons was eerder aangesloten bij de politieke partij DENK. BIJ1 pleit voor een vorm van een planeconomie en de invoering van 30-urige werkweken met daarbij een minimumloon van 40 euro per uur. De partij zegt zelf te strijden voor een revolutie.

Veel van de partijleden zijn bekend vanwege hun bijdrage aan de protesten tegen Zwarte Piet bij de Intocht van Sinterklaas en hun betrokkenheid bij actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Bij de partij zitten onder andere Quinsy Gario (nummer 2 op de lijst bij de Tweede Kamerverkiezingen 2021, bekend vanwege de actie Kick Out Zwarte Piet) en prof. dr. Gloria Wekker (nummer 16 op de lijst bij de Tweede Kamerverkiezingen 2021, emeritus hoogleraar aan de Universiteit Utrecht).

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=BIJ1&oldid=837869"