Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

BIJ1

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
BIJ1

BIJ1.png

Oprichting 24 december 2016
Opheffing
Actief in Vlag van Nederland Nederland
Richting Radicaal-links
Stroming Antikapitalisme
Radicaal-progressivisme
Semi-planeconomie
Presidentskandidaat
President
Vicepresidentskandidaat
Vicepresident
Oprichter(s) Sylvana Simons & Ian van der Kooye
Partijleider Sylvana Simons
Partijvoorzitter Jursica Mills
Secretaris-generaal
Fractievoorzitters
- Eerste Kamer
- Tweede Kamer Sylvana Simons
- Europees Parlement
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden Jazie Veldhuyzen
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Zetels
- Eerste Kamer
van de 75
- Tweede Kamer
1 van de 150
- Europees Parlement
van de 29
- Provinciale Staten
van de 570
- Gemeenteraden
1 van de 7.640
- Burgemeesters
van de 324
- Commissarissen van de Koning
van de 12
Overig
Wetenschappelijk bureau Wetenschappelijk Bureau BIJ1
Jongerenorganisatie RADICAAL
Studentenorganisatie
Vrouwenbeweging
Lhbt-vleugel
Zusterpartij(en)
Europese fractie
Internationale organisatie
Voorgaande partij(en)
Opvolgende partij(en)
Fusie van
Afsplitsing van DENK
Voortzetting van
Portaal Portal.svg Politiek

BIJ1 is een politieke partij in Nederland. Sinds 24 december 2016 is oprichter Sylvana Simons de partijleider.

BIJ1 is een radicaal-linkse en antikapitalistische politieke partij. De partij is tegen het kapitalisme en zet zich in voor minderheden, zoals mensen met een migratieachtergrond en de lhbtq+-gemeenschap.

Geschiedenis

Sylvana Simons ging op 24 december 2016 weg bij de partij DENK, omdat ze vond dat ze zich binnen die partij niet genoeg kon uitspreken vóór vrouwenrechten en lhbt-rechten. Dit komt deels omdat veel DENK-stemmers conservatieve en rechtzinnige moslims zijn. Daarnaast gaf Simons ook aan dat zij zich niet gesteund voelde door partijleider Tunahan Kuzu, toen zij bedreigd werd en en veel seksistische, racistische en discriminerende opmerkingen over zich heen kreeg.

Op diezelfde 24 december kondigde Sylvana Simons aan dat ze samen met campagneleider Ian van der Kooye de partij Artikel 1 ging oprichten. De naam van de partij verwees naar het eerste artikel van de Grondwet, waarin staat dat discriminatie verboden is. Bram Verhappen werd de partijvoorzitter en Reguillio Wijngaarde de penningmeester. Nadat Verhappen trok als voorzitter, werd uiteindelijk Jursica Mills voorzitter.

Op 6 juni 2017 oordeelde de rechtbank van Amsterdam dat de partij haar naam moest veranderen. Er was een rechtszaak aangespannen door de Stichting Expertisecentrum Discriminatie, die zelf de naam Art. 1 voert en als onafhankelijk instituut niet geassocieerd wilde worden met een politieke partij. Daarnaast was de partijnaam hetzelfde als de naam van het eerste artikel van de Grondwet, waardoor er verwarring zou kunnen ontstaan.

Ideologie

Een ideologie is een verzameling van ideeën over hoe de samenleving gevormd moet worden en aan de hand van welke waarden en normen ze (de samenleving) moet functioneren. BIJ1 zegt overal in de samenleving discriminatie, racisme, seksisme, homofobie, transfobie en validisme te willen bestrijden. Daarnaast pleit de partij voor een 30-urige werkweek, het nationaliseren van belangrijke bedrijven (bijv. energiemaatschappijen, posterijen etc.) en het toelaten van meer vluchtelingen in Nederland. BIJ1 is uitgesproken pacifistisch: de partij is tegen vormen van internationale militaire verbonden en is dus voorstander van het verlaten van de NAVO. Ten slotte wil de partij dat het leger wordt opgeheven en wordt ingezet als een ongewapende hulpdienst.

Organisatie

Op 24 december 2016 werd de partij opgericht onder de naam Artikel 1 door Sylvana Simons. Simons was eerder aangesloten bij de politieke partij DENK. BIJ1 pleit voor een vorm van een planeconomie en de invoering van 30-urige werkweken met daarbij een minimumloon van 40 euro per uur. De partij zegt zelf te strijden voor een revolutie.

Veel van de partijleden zijn bekend vanwege hun bijdrage aan de protesten tegen Zwarte Piet bij de Intocht van Sinterklaas en hun betrokkenheid bij actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Bij de partij zitten onder andere Quinsy Gario (nummer 2 op de lijst, bekend vanwege de actie Kick Out Zwarte Piet) en prof. dr. Gloria Wekker (nummer 16 op de lijst, emeritus hoogleraar aan de Universiteit Utrecht).

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=BIJ1&oldid=680150"