Ridderkerk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ridderkerk
Ridderkerk Netherlands.svg
Ridderkerk wapen.svg

NL - locator map municipality code GM0597 (2016).png

Provincie Flag of Zuid-Holland.svg Zuid-Holland
Talen
Inwoners 46.225 (1948 inw./km²)
Oppervlakte 25,26 km²
Hoofdplaats(en) Ridderkerk
Hoofdstad
Burgemeester Marco Oosterwijk (SGP)
Gezaghebber
Bestuur
Religie
Munteenheid
Postcode(s) 2980-2989
Netnummer(s) 0180, 078 (dorp Oostendam)
Volkslied
Nationale feestdag
Website www.ridderkerk.nl
Portaal Portal.svg Nederland

Ridderkerk is een plaats en gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De gemeente telde op 1 januari 2019 46.225 inwoners en de burgemeester is Anny Attema. De inwoners verdienen er gemiddeld zo ongeveer € 34.700.- per jaar (2012). De oppervlakte is 25,26 km², waarvan 1,52 km² water is. De plaats ligt aan de wateren de Noord en aan de Nieuwe Maas. Ridderkerk ligt vlakbij de tweede stad van Nederland, Rotterdam.

Geschiedenis

Henri Winkelman.

Het woord Ridderkerk (Riederkercke) komt voor het eerst voor in een bericht van Hendrik IV van Brabant, de hertog van Brabant. Hendrik IV heeft geleefd tussen 1251 en 1300, de exacte jaartallen zijn niet bekend. Waarschijnlijk heeft hij niet lang geleefd. Rond 1265 moet de brief zijn geschreven. Waarschijnlijk zijn in het gebied rond Ridderkerk in de 12e eeuw dijken aangelegd. In 1421 was er een dijkdoorbraak tijdens de Sint-Elisabethsvloed waarbij ongeveer 2000 doden vielen. Enkele tientallen jaren later, in 1446, regelde Margaretha van der Clite, de vrouw van de ambachtsheer Ridder Roeland van Uitkerke, het bestuur en de rechtspraak. Roeland van Uitkerke was de eerste ambachtsheer, toen op 19 december 1427 Ridderkerk een ambachtsheerlijkheid werd. Margaretha werd in 1441 de ambachtsvrouw. Daarom wordt 1446 beschouwd als het ontstaansjaar van Ridderkerk. In de Tweede Wereldoorlog vielen de Duitsers op 10 mei 1940 Nederland binnen. Op 15 mei 1940 tekende generaal Henri Winkelman in een school in Rijsoord (Ridderkerk) de capitulatie van het Nederlandse leger.

Kernen/wijken

De dorpjes die bij samen de gemeente Ridderkerk vormen zijn:

 • Ridderkerk Oost
 • Ridderkerk West
 • Centrum
 • Bolnes
 • Slikkerveer
 • Oostendam
 • Rijsoord
 • Drievliet/Het Zand (de nieuwste wijk van de gemeente Ridderkerk)

Dialect

Het Rekarreks is het typische dialect van Ridderkerk. Het is een moeilijk verstaanbaar dialect en is dus sterk afwijkend van het Nederlands. Tegenwoordig wordt dit dialect bijna niet meer gesproken.

Economie

Er zijn enkele winkelcentra in Ridderkerk te vinden. Winkelcentrum Vlietplein is er één, maar je hebt ook meerdere winkelcentra in het centrum van Ridderkerk. Aan het water liggen diverse scheepswerven. In Rijsoord werd vlas verbouwd en verwerkt tot linnen en touw.

Recreatie

Het Waaltje (een riviertje) trekt vele toeristen die daar gaan zwemmen of je kan een bootje huren om te gaan varen. In Ridderkerk heb je ook verschillende voetbalclubs en een zwembad.

Monumenten

Er zijn verschillende rijksmonumenten te vinden in Ridderkerk. Er zijn ook een aantal oorlogsmonumenten:

 • Een standbeeld van Henri Winkelman, opperbevelhebber van de Nederlandse landmacht en de marine. Het standbeeld staat bij de Johannes Postschool in Rijsoord waar Henri Winkelman de capitulatie heeft getekend van de Nederlandse strijdkrachten op 15 mei 1940.
 • Oorlogsmonument 1.
 • Capitulatiemonument.
 • Lancaster-monument.
 • Oorlogsmonument 2. Op die plek zijn op 8 mei 1945, 3 dagen na de bevrijding van Nederland, 8 mensen (gewone burgers) doodgeschoten door de Duitsers.

Vervoer

De waterbus in Ridderkerk (2009).

De Waterbus vaart van De Schans in Ridderkerk naar Dordrecht en Rotterdam. Er rijden ook veel bussen in en naar Ridderkerk. Bij Ridderkerk ligt het knooppunt Ridderkerk. Ridderkerk heeft ook een haven, de Ridderhaven. Deze haven wordt gebruikt voor pleziervaart. Ridderkerk ligt onder andere vlakbij Rotterdam, Barendrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Capelle aan den IJssel, Zwijndrecht en Dordrecht.

Stedenbanden

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ridderkerk&oldid=846434"