Hoeksche Waard

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hoeksche Waard is een landstreek en gemeente in Zuid-Holland.

De gemeente is ontstaan op 1 januari 2019 door het samenvoegen van de voormalige gemeenten Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen.

Geografie

De Hoeksche Waard wordt gescheiden van Voorne-Putten door het Spui, van IJsselmonde door de Oude Maas, van het Eiland van Dordrecht door de Dordtsche Kil en van Goeree-Overflakkee door het Haringvliet en het Hollands Diep. Deze laatste vormt ook een scheiding met Noord-Brabant. Onder de Hoeksche Waard ligt het eiland Tiengemeten. Het Vuile Gat vormt hier een afscheiding mee.

De Hoeksche Waard bestaat bijna helemaal uit polders, waardoor er veel landbouw en natuur op het eiland is. Het gebied is een van de 20 nationale landschappen van Nederland. Het ligt relatief dicht bij de Randstad, maar is open en het oude patroon van de polders is er nog te vinden. Op het eiland zijn zestig polders te vinden, waarvan de eerste uit 1357 stamt. Overigens zijn de meeste polders relatief klein qua formaat.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hoeksche_Waard&oldid=703154"