Hoeksche Waard

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nationaal Landschap Hoeksche Waard
Land Vlag van Nederland Nederland
Classificatie
Km2 26.79 km2
Locatie Flag of Zuid-Holland.svg Zuid-Holland
Dichtbij Rotterdam
Gesticht 2005
Beheer Staatsbosbeheer
Website Hoeksche­waards Landschap
Hoeksche Waard Staatsbosbeheer.jpg
Bord Hoeksche Waard (Staatsbosbeheer)
LocatieHoekscheWaard.png
Locatie Hoeksche Waard
Portaal Portal.svg Biologie

Lijst Nationaal Landschap

Hoeksche Waard is een landstreek en gemeente in Zuid-Holland.

De gemeente is ontstaan op 1 januari 2019 door het samenvoegen van de voormalige gemeenten Binnenmaas, Cromstrijen, Korendijk, Oud-Beijerland en Strijen. Het gebied met dezelfde naam is in 2005 door het ministerie van VROM aangewezen als een Nationaal Landschap.

Geografie

De Hoeksche Waard wordt gescheiden van Voorne-Putten door het Spui, van IJsselmonde door de Oude Maas, van het Eiland van Dordrecht door de Dordtsche Kil en van Goeree-Overflakkee door het Haringvliet en het Hollands Diep. Deze laatste vormt ook een scheiding met Noord-Brabant. Onder de Hoeksche Waard ligt het eiland Tiengemeten. Het Vuile Gat vormt hier een afscheiding mee.

De Hoeksche Waard bestaat bijna helemaal uit polders, waardoor er veel landbouw en natuur op het eiland is. Het gebied is een van de 20 nationale landschappen van Nederland. Het ligt relatief dicht bij de Randstad, maar is open en het oude patroon van de polders is er nog te vinden. Op het eiland zijn zestig polders te vinden, waarvan de eerste uit 1357 stamt. Overigens zijn de meeste polders relatief klein qua formaat.

Links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hoeksche_Waard&oldid=870984"