Gorinchem

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gorinchem
Flag of Gorinchem.svg
Coat of arms of Gorinchem.svg

NL - locator map municipality code GM0512 (2016).png

Provincie Flag of Zuid-Holland.svg Zuid-Holland
Talen
Inwoners 36.439 (1926 inw./km²)
Oppervlakte 21,93 km²
Hoofdplaats(en) Gorinchem
Hoofdstad
Burgemeester Reinie Melissant-Briene (CDA)
Gezaghebber
Bestuur
Religie
Munteenheid
Postcode(s) 4200-4208
Netnummer(s) 0183
Volkslied
Nationale feestdag
Website www.gorinchem.nl
Portaal Portal.svg Nederland

Gorinchem is een Nederlandse gemeente die ligt in de provincie Zuid-Holland.

De plaats ligt aan de Merwede. Gorinchem is een redelijk grote stad met ongeveer 35.000 inwoners. De naam wordt uitgesproken en soms ook wel geschreven als 'Gorkum' of 'Gorcum'.

Voorzieningen

Er zijn veel voorzieningen en in een korte tijd kan je met de watertaxi, een pont, trein, bus etc. naar andere plaatsen in de omgeving. Er is een goede verbinding! Er zijn in de binnenstad veel leuke winkels en supermarkten. Ook is er het Gorcumse museum voor toeristen.

Basisscholen

In Gorinchem liggen veel basisscholen waaronder speciaal onderwijs, christelijk onderwijs, rooms-katholiek onderwijs en openbaar onderwijs. Dit wordt gegeven op de volgende scholen: De Regenboog (christelijk) De Merwedonk (openbaar) J.P. de Waale(openbaar) De Poorter (openbaar)

Activiteiten

In de zomer zijn er leuke activiteiten zoals de Zomerfeesten en je kan dan lekker naar de kleine strandjes aan de 'haven'. Gezellige terrasjes. In de februari maand is natuurlijk het carnaval. In Gorinchem wordt hier niet zo erg veel aandacht aan besteed als aan het carnaval in bijvoorbeeld Limburg. Er worden wel feesten gehouden en je kan je goed vermaken deze paar dagen. Er is ook gelegenheid om te zwemmen. Buiten bij de waterpoort is er een strandje daarnaast licht een groot grasveld met speelplezier voor kinderen. In de zomer is het hier lekker druk. In Gorinchem zelf heb je een bioscoop met 3 zalen. Je hebt er ook leuke kroegjes, en in de zomer kan je op de grote markt heerlijk op de terrasjes zitten.In de laatste week van de zomervakantie organiseert Gorinchem een groot muziekspectakel, 'de Gorkumse zomerfeesten'. Er komen hier altijd bekende Nederlandse artiesten optreden zoals Gordon, Ali b, Jan Smit, Belle Perez, Chipz. Vlakbij Gorinchem heb je ook het Lingebos, waar je kan zwemmen en kamperen.

Sporten

In Gorinchem kan je lekker zwemmen in het Caribabad, gelegen in Gorinchem-Zuid. Je kan veel sporten beoefenen, zoals Voetbal, Hockey, Volleybal, dansen, tennis, fitness etc. In je vrije tijd kan je naar de Molenvliet waar voor jong en oud leuke dingen te doen zijn. Er is een grote indoor-speelplaats voor kinderen, genaamd 'Piratenland', en je kunt er ook bowlen en squashen.

De indeling van Gorinchem

Gorinchem bestaat uit 5 wijken waaronder Gildewijk, Gorinchem-Oost, Wijdschild, Haarwijk, Lingewijk. In Gorinchem-Oost is een korte tijd geleden een tal aan huizen bijgekomen genoemd 'De Dalemse Donken'.

Eten in Gorinchem

In Gorinchem kan je lekker avondeten. Je hebt bij de autosnelweg een McDonalds, maar in de stad zijn ook veel restauranten waar je lekker kan eten. Bij de Hoofdwacht, het Gelagh, Zilt en Zoet, Brusse (pannenkoekenhuis) kan je heel erg lekker eten voor jong en oud en overal wordt er natuurlijk rekening gehouden met kinderen.

   Aangrenzende gemeenten   
    Giessenlanden    
 Hardinxveld-Giessendam  Brosen windrose nl.svg  Lingewaal (Gld) 
 Werkendam (NB)   Woudrichem (NB)   Zaltbommel (Gld) 
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gorinchem&oldid=850470"