Hillegom

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hillegom
Flag of Hillegom.svg
Coat of arms of Hillegom.svg

NL - locator map municipality code GM0534 (2016).png

Provincie Flag of Zuid-Holland.svg Zuid-Holland
Talen
Inwoners 21.929 (1697 inw./km²)
Oppervlakte 13,48 km²
Hoofdplaats(en) Hillegom
Hoofdstad
Burgemeester Arie van Erk
Gezaghebber
Religie
Munteenheid
Postcode(s) 2181-2182
Netnummer(s) 0252
Volkslied
Nationale feestdag
Website www.hillegom.nl
Portaal Portal.svg Nederland

Hillegom is een dorp in Zuid-Holland en ligt dicht in de buurt van Lisse, Sassenheim, Noordwijk, Noordwijkerhout. Er zijn hier heel veel kerken zoals: de Sint-Jozefkerk, de Sint-Martinuskerk, De Hoeksteen, Maartenskerk en de Chr. Geref.Raadhuiskerk. In Hillegom wonen ongeveer 20.000 mensen.Ook worden er binnenkort nieuwe woningen gebouwd. Hillegom heeft een aantal mooie monumenten.Bijvoorbeeld het gemeentehuis op de Hoofdstraat. In 1356 was dit huis van de Landgraaf. Ook zijn er een paar mooie woonhuizen. Ook is er een bollenkwekersvilla genaamd “Huize eendracht” en een bollendroogschuur.In het dorp is er een mooie natuurstenen pomp.

Hillegom is makkelijk te bereiken. Natuurlijk is er in Hillegom ook vervoer om overal naar toe te gaan. Zo hebben we een station. En bussenhebben we natuurlijk ook. Hillegom heeft de buslijnen: 4, 50, 51 en 57.

In de Bollenstreek (waar Hillegom ook bij hoort) houden we altijd een bloemencorso,met elk jaar een thema.

Gemeentehuis

Dit is het gemeentehuis van Hillegom

De trouwzaal is in het gemeentehuis. Je kan bij het gemeentehuis pas geboren aangeven, vergunningenaanvragen en trouwen. De burgemeester werkt in het gemeentehuis. Hillegom is 900 jaar oud volgens de burgemeester. Is er over tien jaar nog woonruimte voor ons om in Hillegom te wonen? De burgemeester denkt van wel. We proberen de komende jaren weer huizen te bouwen. Eerst heette Hillegom: Heilegom. En eerst was het gemeentehuis een echt huis van mensen. En in die tijd kwam er steeds meer bij en het werd groter en de hoftuin ook.Het huis bestaat nog steeds maar is nu veel sterker.

De oude pomp

De zijkant van de oude pomp

De pomp is gebouwd door meneer Jan Six en vrouwe Six-van der Bempen. De oude pomp is ongeveer 300 jaar geleden gebouwd. Maar de oude pomp is ook herbouwd. Het monument is een bekend punt in Hillegom. Vroeger was de pomp heel belangrijk voor het dorp. Veel mensen haalden er water, ook bijvoorbeeld mensen die een bloemenwinkeltje hadden. De pomp is herbouwd omdat de pomp te oud was en hij was helemaal versleten. Aan de pomp zitten twee hendels daar pompten ze vroeger mee, zodat het water eruit komt en onder aan de pomp zitten ook twee kranen daar kwam het water uit. Er zitten twee hendels aan, zodat je met z’n tweeën tegelijk kan pompen.

Bij de pomp staat de Wilhelminaboom. Deze is genoemd naar koningin Wilhelmina. De eerste boom is door ouderdom doodgegaan en toen hebben ze gewoon een andere boom geplant. Er staat ook een hek.

Toen de Hillegommers de beschikking kregen over waterleiding is de pomp buiten werking gesteld. In 1982 is de pomp geheel gerestaureerd.

Galerij

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hillegom&oldid=738199"