Capelle aan den IJssel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Capelle aan den IJssel
Capelle aan den IJssel vlag.svg
Capelle aan den IJssel wapen.svg

NL - locator map municipality code GM0502 (2016).png

Provincie Flag of Zuid-Holland.svg Zuid-Holland
Talen
Inwoners 66.992 (4701 inw./km²)
Oppervlakte 15,40 km²
Hoofdplaats(en) Capelle aan den IJssel
Hoofdstad
Burgemeester Peter Oskam (CDA)
Gezaghebber
Religie
Munteenheid
Postcode(s) 2900-2909
Netnummer(s) 010
Volkslied
Nationale feestdag
Website www.capelleaandenijssel.nl
Portaal Portal.svg Nederland

Capelle aan den IJssel, ook vaak Capelle genoemd, is een gemeente en een plaats in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De gemeente ligt ingeklemd tussen de gemeenten Rotterdam, Krimpen aan den IJssel en Zuidplas. Capelle aan den IJssel ligt aan de Hollandse IJssel, niet te verwarren met de grotere IJssel in het oosten van Nederland. De plaats wordt door de inwoners en omwonenden vaak afgekort tot Capelle, maar op landelijk niveau kan dit problemen opleveren met het Zeeuwse Kapelle.

Geografie

De gemeente ligt aan de Hollandse IJssel en de Nieuwe Maas. Lang was Capelle onbeschermd tegen het water, maar dit ging ook lange tijd goed. In 1953 ontstonden tijdens de waternoodramp echter problemen en daarom werd de stormvloedkering Hollandse IJssel gebouwd en werd tevens een brug naar Krimpen aan den IJssel gebouwd.

Capelle aan den IJssel heeft twee kernen. De grootste hiervan is Capelle zelf. De andere is het kleine plaatsje 's-Gravenweg. Capelle is verdeeld in acht wijken:

De wijken grenzen allen aan Rotterdam, maar niet aan elkaar! Voor een Nederlandse gemeente is dit vrij apart. De wijken kun je hierdoor als aparte kernen zien en het geeft de gemeente ook een ruime opzet. In Capelle is ook veel aandacht voor natuur hierdoor. In 2015 werd de gemeente daarom ook als groenste stad van Nederland uitgeroepen.

Politiek

De gemeenteraad van Capelle aan den IJssel bestaat uit 33 leden, die voor het laatst in 2018 gekozen zijn. De zetels zijn als volgt; 13 voor Leefbaar Capelle, 4 voor de VVD, 3 voor D66, 3 voor de SGP, 2 voor de PvdA, 2 voor de SP, 2 voor het CDA, 2 voor de ChristenUnie en 2 voor GroenLinks. Leefbaar Capelle is een lokale partij en richt zich enkel op de gemeenteraadsverkiezingen in Capelle aan den IJssel. De burgemeester van Capelle wordt bijgestaan door 5 wethouders. Zij vormen samen met college van B & W.

Capelle aan den IJssel maakt deel uit van de metropoolregio Rotterdam Den Haag. Veel bewoners van Capelle werken immers in Rotterdam. Het samenwerkingsverband richt zich op huisvesting, vervoer en werk. Capelle werkt daarnaast nog erg nauw samen met Krimpen aan den IJssel en Zuidplas. De drie gemeenten worden de IJsselgemeenten genoemd en helpen elkaar met gemeentelijke diensten (zoals afvalophalen).

Verkeer en vervoer

Capelle is bereikbaar per auto via de A16, de A20 en de N219. De laatste weg loopt ook door de gemeente heen. Voor het vaarverkeer is de Hollandse IJssel erg belangrijk. Capelle heeft zijn eigen spoorwegstation; station Capelle Schollevaar bij de wijk Schollevaar. Dit station ligt aan de lijn tussen Utrecht en Rotterdam. Op het station zelf stoppen enkel Sprinters.

Capelle is tevens verbonden met de Rotterdamse metro, namelijk lijn C. Binnen de gemeente zijn er drie stations; Slotlaan, Capelle Centrum en De Terp. Het station Schenkel is vernoemd naar een wijk in Capelle, maar ligt nog net in Rotterdam. Ook bij Capelsebrug is dit het geval. De buslijnen in de gemeente worden verzorgd door RET en Arriva. Daarnaast is er de ParkSchuttle; een automatische busdienst zonder chauffeur! Ook kun je tuktuks op de straten van Capelle aan den IJssel vinden sinds 2012. Deze zijn elektrisch gemaakt.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Capelle_aan_den_IJssel&oldid=705572"