RET

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het logo van de RET

De RET, of Rotterdamse Electrische Tram N.V., is het vervoersbedrijf wat zorgt voor het openbaar vervoer in en rond Rotterdam. Ze hebben trams, bussen, veerboten en metro's (zie Rotterdamse metro). Ook in de buurgemeenten en in de metropoolregio Rotterdam Den Haag is de RET actief. De RET bestaat al sinds 1927, maar is pas sinds 2007 zelfstandig.

De RET verzorgd naast Rotterdam ook de trams en bussen in Schiedam, Vlaardingen, Capelle aan den IJssel, Krimpen aan den IJssel, Barendrecht, Ridderkerk, Dordrecht, Lansingerland, Zoetermeer, Maassluis, Albrandswaard en het buurtschap Zweth in Midden-Delfland. Ook zijn er twee buslijnen naar Delft. De RET is ook verantwoordelijk voor het metronetwerk, dat in veel randgemeenten ligt, en mede-vervoerder (met HTM) op de RandstadRail naar Berkel en Rodenrijs, Pijnacker, Nootdorp, Leidschendam, Voorburg en Den Haag. Daarnaast heeft het bedrijf nog een veerdienst tussen Hoek van Holland en de Maasvlakte.

Geschiedenis

De RET verzorgt in Rotterdam en omstreken het metronetwerk. Dit doen ze al sinds de opening in 1968.

In 1878 krijgt Rotterdam een paardentram en hiermee wordt de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM) opgericht. Later worden de paardentrams vervangen door stoomtrams. In 1904 krijgt Rotterdam uiteindelijk een elektrische tram. Voor de elektrische tram wordt een nieuw bedrijf opgericht, de Rotterdamsche Electrische Tramweg Maatschappij (RETM). De RETM breidt de komende jaren het tramnetwerk uit en draagt dit uiteindelijk over aan de gemeente Rotterdam. Op 4 april 1927 besloot de gemeente dat de naam van het trambedrijf voortaan RET is. Het bedrijf wordt onderdeel van de gemeente en de werknemers werken hierdoor ook voor de gemeente. In 1930 is het aantal tramlijnen zo erg gegroeid dat het maximum is bereikt. Er waren toen 25 lijnen. Ook werden de trams vervangen van donkerblauw naar geel. De RTM verzorgde ook het busvervoer van en naar de eilanden ten zuiden van de stad, zoals Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. De RTM zo uiteindelijk opgenomen worden bij Connexxion na een fusie. Hierdoor bleef de RET als enige vervoerder bestaan.

In 2007 werd de RET na 80 jaar werd een commercieel bedrijf; privatiseren heet dit. Dit houd in dat de overheid, in dit geval de gemeente Rotterdam, bepaalde onderdelen, in dit geval RET, wil afstaan aan het bedrijfsleven. Het idee is dat dit de gemeente minder geld kost, aangezien bedrijven bepaalde dingen goedkoper kunnen doen. De gemeente bleef wel de enige aandeelhouder in de RET. Later werden de aandelen overgenomen door de Stadsregio Rotterdam, maar deze bestaat sinds 2015 niet meer. Tegenwoordig zijn de aandelen gesplitst tussen de metropoolregio Rotterdam Den Haag en de gemeente Rotterdam zelf. In 2011 wilde de RET samen verder gaan met Qbuzz als RETbuzz. Dit idee is uiteindelijk afgewezen. Sinds 2012 is het busvervoer voorbehouden aan de RET. Het materieel van Qbuzz is toen overgenomen om meer lijnen te kunnen bedienen.

Wist je dat...

  • ...in de Nederlandse serie Toen was geluk heel gewoon het personage Jaap Kooiman (gespeeld door Gerard Cox) bij de RET werkte. Hij is in de serie buschauffeur op buslijn 52, de huidige buslijn 44.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=RET&oldid=850560"