Leie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Leie in de buurt van Deinze

De Leie (Frans: Lys) is een rivier in België en Frankrijk. De Leie ontspringt in de buurt van de Franse stad Lisbourg en mondt in Gent uit in de Schelde. De rivier stroomt ondertussen ook nog langs de steden Kortrijk en Deinze. Vanuit Deinze is er een afleidingskanaal van de Leie die verdere overstromingen van de Leie tussen de stad en Gent moet voorkomen. Dit kanaal heet het Schipdonkkanaal en gaat naar de streek van Brugge.

De Leie stroomt door de Franse regio Nord-Pas-de-Calais en de Belgische provincies West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen. De rivier is 202 km lang, waarvan 109 km in België. Van Armentiers (Armentières) tot Menen vormt de rivier over 24 km de Belgisch-Franse grens.

In de jaren zestig werden tussen Kortrijk en Deinze vele rivierarmen van de Leie afgesneden en werd de Leie rechtgetrokken. Veel van deze oude armen werden dichtgemaakt, in de streek van Deinze werden er dankzij protest nog vele oude rivierarmen bewaard, deze vormen nu toeristische trekpleisters. Het stuk Leie tussen Deinze en Gent is gekend om zijn mooie ligging, en beïnvloedde veel schilders, zoals bv. Emile Claus.

Traditioneel is de Leie bekend om zijn vlas. Het water van de Leie bevat weinig kalk en ijzer, en is 'daardoor erg geschikt voor het roten van vlas. De rivier dankt er haar bijnaam aan: de Gouden rivier, naar de kleur die het roten veroorzaakte. In 1943 werd de vlasindustrie in het Leie-stroomgebied volledig verboden om de milieu-vervuiling die er het gevolg van was te stoppen.

Naam

De Leie werd voor het eerst vermeld in het jaar 694 als Legia (zie onderaan). De vermelding als super fluvio Legia betekent 'boven de stroom Leie'. De naam Legia is vermoedelijk van Keltische oorsprong en zou 'de waterloop', 'het water' kunnen betekenen. In het Oud-Iers herkennen we daarin legaim, wat 'vloeien' betekent.

Fotogallerij

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Leie&oldid=587629"