Lübeck

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Zoek je naar de Vrije en Hanzestad Lübeck (1815-1937)? Klik dan hier
De Holstentor (Holstenpoort)

Lage der kreisfreien Stadt Lübeck in Deutschland.png

De Hanzestad Lübeck is een stadsdistrict aan de monding van de rivier de Trave in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein, met ongeveer 212.958 inwoners op een oppervlakte van 214 km² 2013).

De historische binnenstad met haar vele monumenten is een grote toeristische trekpleister. Het mooiste kerkelijke gebouw is de Marienkirche, hoogtepunt van de zogenaamde baksteengotiek. De vestingstad bezit nog twee van de drie stadspoorten (de Holstentor en de Burgtor) en resten van de stadsmuur.

De Geschiedenis van Lübeck

Lübeck werd in de 8e eeuw als Liubice door Slaven gesticht, maar in 1138 platgebrand. Het werd in 1143 door de Duitser Adolf II van Schauenburg en Holstein weer opgebouwd. Na een nieuwe brand bouwde Hendrik de Leeuw de stad in 1159 opnieuw op.

Lübeck werd in 1226 door keizer Frederik II tot vrije Rijksstad benoemd. De Vrije en Hanzestad Lübeck groeide maar door en werd uiteindelijk ade belangrijkste Hanzestad. De stadstaat verloor in 1937 zijn zelfstandigheid. Sindsdien hoort de stad bij de deelstaat Sleeswijk-Holstein.

De stad werd in 1942 gebombardeerd door de geallieerden. De schade en het aantal slachtoffers viel mee in vergelijking met andere gebombardeerde steden.

Toerisme en Verkeer

Lübeck heeft een vliegveld, Luchthaven Lübeck-Blankensee. De stad is bekend van de traditionele productie van marsepein. "Lübecker marzipan" is door de Europese Unie erkend als Beschermde oorsprongsbenaming. Nu is Lübeck een werelderfgoed van cultuur.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lübeck&oldid=743460"