Leipzig

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het centrum van Leipzig

Leipzig is een stad in Duitsland. Het ligt in de deelstaat Saksen. Leipzig heeft 531.582 inwoners.

Na de Tweede Wereldoorlog werd Duitsland gesplitst in een kapitalistisch West-Duitsland en een communistisch Oost-Duitsland. In Oost-Duitsland, ook bekend als de DDR waren de mensen erg ontevreden. Ze hadden geen vrijheid en dat waren ze zat. Daarom begonnen de inwoners van Leipzig vanaf september 1989 elke maandag te protesteren. Die protesten noem je de Montagsdemonstrationen. Het begon met een paar honderd mensen, maar na een paar maanden, op 6 november, stonden er meer dan 500.000 mensen te protesteren. Drie dagen na deze demonstratie viel de Berlijnse Muur en een jaar later werden de twee Duitslanden weer één Duitsland.

Leipzig heeft een ontzettend groot treinstation. Leipzig Hauptbahnhof heeft een oppervlakte van 83.460 m². Daarmee is het qua formaat het grootste station ter wereld. In de jaren '90 is onder het station een winkelcentrum gebouwd. De stad heeft behalve een groot station ook een groot tramnetwerk. In totaal ligt er in Leipzig bijna 150 kilometer aan tramsporen.

Leipzig deelt een luchthaven met Halle: Flughafen Leipzig/Halle. Niet alleen passagiers maken gebruik van dit vliegtuig. Er zijn namelijk ook veel vrachtvluchten.

Partnersteden


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Leipzig&oldid=764771"