Reykjavik

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Reykjavik gezien vanaf de Hallgrímskirkja.

Reykjavik (IJslands: Reykjavík) is de hoofdstad van IJsland en de IJslandse regio Höfuðborgarsvæðið. Met 119.108 inwoners is het ook de grootste stad van het land. Maar liefst 37% van alle IJslanders woont hier.

De stad ligt grotendeels op het schiereiland Seltjarnarnes.

Hoewel Reykjavik hoogbouw kent, is er voornamelijk laagbouw. De stad is over een groot gebied verspreid en heeft dus ook een lage bevolkingsdichtheid voor een stad: 42.8 inwoners/km² (ter vergelijking: Amsterdam heeft een bevolkingsdichtheid van 4904 inwoners/km²).

Bestuur

De burgemeester is Jón Gnarr van de beste partij (IJslands: Besti flokkurinn). De Reykjavikse gemeenteraad heeft 15 leden, die worden gekozen voor een periode van vier jaar.

Transport

Reykjavik heeft twee luchthavens. Reykjavíkurflugvöllur wordt gebruikt voor binnenlandse vluchten en vluchten naar de Faeröer en Groenland. Keflavíkurflugvöllur, bij het stadje Keflavík, wordt gebruikt voor internationale vluchten naar Noord-Amerika en Europa.

De stad heeft ook twee havens: De oude haven aan de Sæbraut, bij het centrum, wordt gebruikt voor de visserij en toerisme. De nieuwe Sundahöfn is een vrachthaven, de grootste van IJsland.

De stad heeft ook twee grote busstations. Busstation Hlemmur wordt gebruikt door de stadsbussen: Strætó bs. Busstation BSÍ Umferðarmiðstöðin wordt gebruikt door de streekbussen, die naar andere IJslandse plaatsen rijden.

Stedenbanden


Fotogalerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Reykjavik&oldid=850486"