Faeröer

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Faeröer
Føroyar

Faröerse vlagFaröers wapen Europe-Faroe Islands.svg

Hoofdstad Tórshavn
Aantal inwoners 53.792 (2022)
Oppervlakte 1.393 km²
Regeringsvorm Zelfbestuur, parlementaire monarchie
Koningin Margrethe II (sinds 1972)
Regeringsleider Aksel Johannesen (sinds 2015)
Godsdienst protestantisme
Taal Faeröers (Føroyskt)
Deens (dansk)
Munteenheid Faeröerse kroon
Volkslied Tú alfagra land mítt
Nationale feestdag 28 en 29 juli
Landcode FO
Portaal Portal.svg Denemarken

De Faeröer (Faeröers: Føroyar; Deens: Færøerne; letterlijk Schapeneilanden), zijn een eilandengroep, in de noordelijke Atlantische Oceaan in het midden van de driehoek Schotland-Noorwegen-IJsland.

De Faeröer zijn een autonoom gebied binnen het Koninkrijk Denemarken. De naam Faeröer betekent 'schapeneilanden'. Veel mensen wonen in de hoofdstad Tórshavn. De plaatselijke Noord-Germaanse dialecten, verwant aan het IJslands, vormen een aparte taal, het Faeröers.


Geografie

De Faeröereilanden hebben samen een totale kustlijn van 1117 km. Het hoogste punt is de Slættaratindur op het eiland Eysturoy, met 882 m.

De zeventien bewoonde eilanden van de Faeröer zijn:

Het achttiende, onbewoonde eiland is Lítla Dímun.

De hoofdstad Tórshavn, met 13.200 inwoners (2005), ligt op het grootste eiland, Streymoy. Dit eiland is met een brug verbonden met het op een na grootste eiland, Eysturoy. Een andere wat grotere plaats is Klaksvík met 4664 inwoners (2005), op Borðoy.

Vanaf Borðoy loopt een dam naar Viðoy en Kunoy. Deze drie eilanden vormen samen met Kalsoy, Svínoy en Fugloy de Noordereilanden.

Op Vágar ligt het enige vliegveld van de Faeröer, de Luchthaven Vágar. Vroeger moesten luchtreizigers die naar Tórshavn wilden, een overtocht per veerboot maken, maar sinds in 2002 de Vágartunnel werd voltooid is er een rechtstreekse wegverbinding.

Het meest westelijke eiland Mykines is beroemd om zijn populatie papegaaiduikers. De hele archipel heeft overigens een rijk vogelleven: de steile, rotsachtige kust maakt de nesten onbereikbaar voor vijanden.

De Faeröer bestaan uit 34 gemeenten:

Fotogalerij

Huizen op Faeroer


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Faeröer&oldid=614264"