Portaal:Denemarken

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Portaal Projectpagina Galerij
Portaal Denemarken.png
Welkom!
Flag of Denmark.svg

Welkom op Portaal:Denemarken! Dit is het portaal van Denemarken.
Denemarken is een koninkrijk in Noord-Europa met 5.560.628 inwoners. De hoofdstad van Denemarken is Kopenhagen, en de officiële taal is Deens. Denemarken grenst in het zuiden aan Duitsland. Men betaalt er met de Deense Kroon. Denemarken heeft een koning, Frederik X. Hij heeft eigenlijk geen macht en is er voor de sier. De oppervlakte van Denemarken is 43.094 km². De bevolkingsdichtheid bedraagt ongeveer 128,9 inwoners per km².
Lees ook het artikel Denemarken »

Geografie

Regio's

5 grootste steden

 1. Kopenhagen (548.443 inwoners)
 2. Århus (242.914 inwoners)
 3. Odense (166.305 inwoners)
 4. Aalborg (102.312 inwoners)
 5. Esbjerg (71.459 inwoners)
Geschiedenis

Van de 9e tot de 11e eeuw was Denemarken een 'grootmacht' (de periode van de vikingen dus). Hun basis was in Jutland, Seeland en Zweden. In het begin van de 11e eeuw was er zelfs een koning van Denemarken, Knoet de Grote, gedurende 19 jaar koning van Engeland (en daarnaast ook een korte tijd van Noorwegen)! De vikingen zorgden er ook voor dat de Denen zich tot het christendom bekeerden. Een mogelijke eerste grondwet van Denemarken is de zogeheten håndfæstning die koning Erik V - gedwongen door de adel - in 1281 ondertekende.

Economie

Vroeger was Denemarken's belangrijkste bron van inkomen landbouw, maar na 1945 breidde de industrie zo uit dat het aandeel (wat ze verdienden) van landbouw 50 jaar teruggeschroefd is tot minder 5%, tegenover meer dan 25% voor de industrie. Traditioneel voor Denemarken zijn ook de visserij en de scheepsbouw, maar daar verdienen ze tegenwoordig ook minder mee.

Cultuur
Flickr - cyclonebill - Kartoffelmad (1).jpg

De bekendste sporten zijn handbal en voetbal. Het niveau van de handballers ligt bij de beste van Europa en is een goed voorbeeld. Er wordt veel gezeild (er zijn lange kustlijnen), gefietst (het is een vlak land) en er wordt ook veel aan zaalsporten gedaan (door de lange winters).

De Deense keuken is vooral bekend voor het smørrebrød. Dit is roggebrood met boter en bijvoorbeeld zalm. Verder ook voor de gekookte of gekaramelliseerde aardappelen, rode kool, gebraden varkensvlees en geroosterde eend.

Koningshuis

Denemarken is net als België en Nederland een Koninkrijk. De huidige koning is Frederik X. Hij trouwde op 14 mei 2004 met Mary van Denemarken. Frederik X is niet alleen koning van Denemarken, maar ook koning van Groenland en de Faeröer. Frederik X heeft vier kinderen - twee zonen (Christian en Vincent) en twee dochters (Isabella en Josephine).

Kopenhagen; de hoofdstad
Kopenhagen Innenstadt.JPG

Kopenhagen (Deens: København) is de hoofdstad van Denemarken. De stad heeft een oppervlakte van 77.2 km². Met 548.443 inwoners (in 2011) woont ongeveer één tiende deel van alle Denen in de hoofdstad en is Kopenhagen dan ook de grootste stad van het land. Lees verder...

Weetjes

Wist je dat...

 • er in Denemarken, hoewel het lid is van de Europese Unie, nog met de Deense kroon wordt betaald?
 • de nationale feestdag van Denemarken op 5 juni is?
 • Denemarken 2 volksliederen heeft?
 • Denemarken lid is van de Noordse Raad?
 • de regeringsleidster, Lars Løkke Rasmussen, al eerder premier is geweest?
 • Denemarken gezien wordt als een vrouw-vriendelijk land?


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Portaal:Denemarken&oldid=836496"