Portaal:Filipijnen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Portaal Projectpagina Inschrijving
Portaal Filipijnen.png
Welkom op Portaal:Filipijnen!
Schade van Tyfoon Haiyan

Welkom op Portaal:Filipijnen! Deze portaal gaat over van al over de Filipijnen. De Filipijnen is een land in Zuid-Oost-Azië. De Filipijnen telt 7107 eilanden en heeft daarmee de meeste eilanden na Indonesië ter wereld. De Filipijnen telt daarnaast nog bijna 101 miljoen inwoners! En een oppervlakte van ongeveer 300.000 km². De huidige president is Rodrigo Duterte. Dus de Filipijnen zijn een republiek. In de Filipijnen komen veel tyfoon's voor, een voorbeeld is de Tyfoon Haiyan. Een tyfoon is een soort zware storm of natuurramp die veel in tropische gebieden zoals de Filipijnen voorkomt.

Op deze portaal vind je veel artikelen die te maken hebben met de Filipijnen. Je vind hier de beste artikelen over de Filipijnen deze worden uitgerekend aan het aantal bytes. Hier vind je ook weer een lijst van politici. Ook kun je je inschrijven om te helpen dit kun je doen om op inschrijving te klikken hier boven. Ook kun je kijken naar de projectpagina en naar de nieuwste artikelen over de Filipijnen. Dit kun je lezen bij het kopje: "Nieuwste artikelen".

Nou we hebben niet veel gezegd over de projectpagina maar bij de projectpagina zie je onze huidige projecten ook staat er achter als het uitgevoerd is of het niet uitgevoerd is. Er kan ook staan dat er iemand mee bezig is want dan staat er achter Mee bezig.

Geschiedenis

De eerste bewoners van de Filipijnen waren nergito's dat betekent in het Spaans kleine neger. Neger's zijn zwarte mensen. In 1521 kwam de Filipijnen onder controle van Spanje. Magellaan had toen de controle zo gezegd. Magellaan probeerde de inwoners christen te maken, dit is niet gelukt. Wat wel gelukt is is dat het een veldslag bij Lapu-Lapu vlak bij Cebu op het eiland Mactan heeft opgeleverd. Spanje wou zo graag de Filipijnen en gaven het zo toch niet op. In 1565 werd de Filipijnen een kolonie van Spanje. Na 300 jaar kwam er een einde aan de controle van Spanje op de Filipijnen. Zo kwam er een oorlog in 1898 tussen de Verenigde Staten en Spanje. 1 mei 1898 versloegen de Amerikanen uiteindelijk de Spaanse vloot aan de baai van Manila. Zo riepen de Filipino's op 12 juni 1898 de onafhankelijkheid op van hun eigen land de Filipijnen. Dit is dan ook de nationale feestdag geworden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Filipijnen door Japan aangevallen en zo verdedigden de Amerikanen de Filipijnen. Japan heeft wel Noord-Luzon in handen gekregen.

Geografie
Coat of arms of the Crown Prince of Denmark.svg

5 grootste eilanden (oppervlakte)

  1. Luzon
  2. Mindanao
  3. Samar
  4. Negros
  5. Palawan

5 grootste steden

  1. Quezon City
  2. Manilla
  3. Caloocan
  4. Davao City
  5. Cebu City
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Portaal:Filipijnen&oldid=605340"