Wolga

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wolga
Деревня Хмелеватово Пучежский район берег Волги.jpg
Lengte 3.530 kilometer
Hoogte van de bron 225 meter
Stroomsnelheid 8.400.000 liter per seconde
Grootte stroomgebied 1.380.000 km²
Van Waldajhoogte
Naar Kaspische Zee
Stroomt door Rusland
Bevaarbaar?
Portaal Portal.svg WikiKidsAtlas

De Wolga (Russisch: Волга (Volga)) is een hele lange rivier in het westen van Rusland. Het is met zijn 3.530 kilometer lengte de langste rivier van Europa. De rivier heeft ook het grootste stroomgebied van Europa. De Wolga ontspringt op de Waldajhoogte en stroomt daarna zuidwaarts. Bij Wolgograd neemt de rivier in omvang af en stroomt hij via de Wolgadelta de Kaspische Zee in.

Omdat aan de Wolga grote steden liggen, is de rivier een belangrijke verbindingsader. Het is ook belangrijk voor de handel.

Vanaf november vriest de Wolga dicht. In het koude noorden blijft de rivier vaak wel 4 tot 5 maanden bevroren, in het zuiden blijft dat bij de 3 maanden.

In de Wolga zijn 8 stuwdammen gebouwd. De oudste komt uit 1937. De grootste stuwdam ligt bij Samara. In het noordelijkste puntje van de Wolga ligt het stuwmeer van Rybinsk. Dat is het op één na grootste stuwmeer van Europa.

Steden

Aan de Wolga liggen een aantal grote steden:

Zijrivieren

Zijrivieren van de Wolga zijn:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wolga&oldid=807501"