Kiesmonarchie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een kiesmonarchie, soms ook een gekozen koningschap genoemd, is een monarchie waarin de heerser wordt gekozen. In andere monarchieën wordt bepaald wie de heerser is door middel van erfopvolging. De troon gaat vaak over naar het oudste kind of de oudste zoon van de zittende koning. In een kiesmonarchie gebeurt dit niet. Nadat de zittende koning aftreedt of sterft kiest een bepaalde groep mensen een nieuwe koning. Vaak is dit een kleine groep mensen, zoals een parlement of een raad van edelen. Zij bestaan meestal uit een belangrijkste mensen in het land.

In het verleden zijn er verschillende kiesmonarchieën geweest, zoals het Heilige Roomse Rijk, de Pools-Litouwse Gemenebest en ook de republiek Venetië. Het Romeinse Rijk is een tijd lang een kiesmonarchie geweest.

Tegenwoordig bestaan er nog vier kiesmonarchieën. Dit zijn Cambodja, Maleisië, de Verenigde Arabische Emiraten en Vaticaanstad.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kiesmonarchie&oldid=711298"