Koningshuis (België)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

België is een monarchie, daarom heeft het een koningshuis ("Huis"). Dat is een familie of dynastie die al een hele tijd regeert. In dit geval is het het Huis van België. Vroeger was het het Huis van Saksen-Coburg en Gotha, tot Albert I alle sporen naar de Duitse oorsprong van de familie liet wissen.

In totaal zijn er al 6 koningen geweest. Er zijn nog geen echte koninginnen geweest. Sinds 21 juli 2013 regeert Filip I van België. De troonopvolgster is Elisabeth van België. Zij wordt dus de eerste koningin!

Filips vrouw is Mathilde d'Udekem d'Acoz. Zij is de eerste Belgische koningin van Belgische oorsprong. Haar moeder was wel Pools, maar zelf is ze geboren en opgevoed in België. Voor ze de prinses, en later zelfs koningin was, was ze een logopediste.

Alle Belgische koningen op een rijtje

Farm-Fresh bullet go.png Zie Lijst van koningen der Belgen voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Leopold I van België

Leopold portret winterhalter.jpg

Leopold Joris Christiaan Frederik (Coburg, 16 december 1790) was de eerste koning van België. Voor dat hij gevraagd werd om koning te worden van België, werd hij gevraagd om koning te worden van Griekenland. Dit aanbod nam hij aan, maar sloeg hij daarna weer af. Leopold I trouwde twee keer: de eerste keer met Charlotte Augusta van Wales, de tweede keer met Louise van Orléans. Zijn eerste huwelijk was uit liefde, zijn tweede huwelijk een zuiver politieke zet om het Huis van Oranje op afstand te houden. Met zijn tweede vrouw kreeg hij 3 zonen en 1 dochter. Hij was koning van in 1831 tot aan zijn dood in 1865.

Leopold II van België

Leopold II van België.jpg

Leopold Lodewijk Filips Maria Victor (Brussel, 9 april 1835) was de tweede koning van België. Hij is vooral bekend omdat hij een kolonie voor België wou. Uiteindelijk werd dit Belgisch-Kongo. Hij trouwde één keer, met Maria Hendrika van Oostenrijk, maar hij had heel veel maîtresses. Hij kreeg 3 dochters en 1 zoon, maar de zoon stierf al op jonge leeftijd. Daarom moest de zoon van zijn broer koning worden. Omdat de erfopvolging mislukte, hield hij zich erg bezig met het uithuwelijken van zijn dochters aan de goede personen. Hij regeerde van 1865 tot aan zijn dood in 1909.

Albert I van België

Verlovingsfoto -Hertog van Brabant.jpg

Albert Léopold Clément Marie Meinrad (Brussel, 8 april 1875) was de derde koning van België. Hij was niet de zoon van de vorige koning, maar de neef. Hij was nog maar 5 jaar koning toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Hij was zeer populair onder de bevolking omdat hij tijdens die oorlog meevocht als een soldaat. Hij liet alle sporen naar de Duitse oorsprong van de Duitse familie wissen na de Eerste Wereldoorlog. Hij trouwde met Elisabeth van Beieren, het metekind van haar naamgenoot, de beroemde Sissi. Samen met haar kreeg hij 2 zonen en een dochter. Hij was koning van 1909 tot aan zijn dood in 1934. Hij stierf toen hij tijdens zijn hobby, bergbeklimmen, viel van een rots.

Leopold III van België

Leopold astrid belgië.jpg

Leopold Philippe Charles Albert Meinrad Hubertus Marie Miguel (Brussel, 3 november 1901) was de vierde koning van België. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vluchtte hij met zijn gezin weg uit België; hierdoor werd hij niet populair. Hij moest dan ook afstand doen van de troon. Hij trouwde met Astrid van Zweden. Samen met haar kreeg hij 2 zonen en 1 dochter. Tijdens een auto-ongeluk stierf Astrid, en ook haar ongeboren kind. In 1941 hertrouwde hij met Lilian Baels. Samen kregen zij 1 zoon en 2 dochters. Leopold III was koning van 1934 tot 1951. Hij stierf in 1983.

Boudewijn I van België

Baudouin of Belgium 1969.jpg

Boudewijn Albert Charles Léopold Axel Marie Gustave (Brussel, 7 september 1930) was de vijfde koning der Belgen. Boudewijn was best populair, al vonden veel mensen dat hij niet vaak lachte. Hij volgde zijn vader op toen die moest aftreden. Hij was toen nog maar 20 jaar! Hij trouwde met Fabiola de Mora y Aragón. Samen kregen ze geen kinderen: vaak zeiden ze wel dat Fabiola zwanger was, maar toen kreeg ze een miskraam. Dit vonden ze beiden erg jammer, want ze hielden erg veel van kinderen. Hij was koning van 1950 tot aan zijn dood in 1993. Toen stierf hij aan een hartaanval in zijn Spaanse villa.

Albert II van België

Koning Albert bezoekt Voka Limburg.jpg

Albert Félix Humbert Théodore Christian Eugène Marie (Brussel, 6 juni 1934) was de zesde koning van België. Hij was niet de zoon van de vorige koning, maar de broer. Hij was erg populair. Toen België maar geen regering kreeg, was Albert in zijn Nieuwjaarstoespraak een beetje boos. Hij trouwde met Paola Ruffo di Calabria. Met haar kreeg hij 2 zonen en 1 dochter. Na een tijdje liep hun relatie een beetje op de klippen. Zo zou Albert nog een dochter hebben: Delphine Boël. Of dit echt zo is weet men niet. Albert was koning van 1993 tot aan zijn aftreden in 2013.

Filip I van België

Filip Leopold Lodewijk Maria (Brussel, 15 april 1960) is de huidige koning van België. Hij is getrouwd met Mathilde d'Udekem d'Acoz. Samen hebben ze 2 dochters en 2 zonen. Hun oudste kind is een meisje, zei wordt dus de eerste koningin van België! Koning Filip is koning sinds 2013.

Lijn van Belgische Troonopvolging

Farm-Fresh bullet go.png Zie Lijn van de Belgische Troonopvolging voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
 1. HKH Prinses Elisabeth (2001), oudste dochter van koning Filip I en koningin Mathilde
 2. ZKH Prins Gabriël (2003), oudste zoon van koning Filip I en koningin Mathilde
 3. ZKH Prins Emmanuel (2005), jongste zoon van koning Filip I en koningin Mathilde
 4. HKH Prinses Eléonore (2008), jongste dochter van koning Filip I en koningin Mathilde
 5. HKH Prinses Astrid (1962), enige dochter van koning Albert II en koningin Paola
 6. ZKH Prins Amedeo (1986), oudste zoon van prinses Astrid en prins Lorenz van Oostenrijk-Este
 7. HKH Prinses Maria Laura (1988), oudste dochter van prinses Astrid
 8. ZKH Prins Joachim (1991), jongste zoon van prinses Astrid
 9. HKH Prinses Luisa Maria (1995), dochter van prinses Astrid
 10. HKH Prinses Laetitia Maria (2003), jongste dochter van prinses Astrid
 11. ZKH Prins Laurent (1963), jongste zoon van koning Albert II en kongin Paola
 12. HKH Prinses Louise (2004), enige dochter van Prins Laurent
 13. ZKH Prins Nicolas (2005), oudste zoon van Prins Laurent
 14. ZKH Prins Aymeric (2005), jongste zoon van Prins Laurent

Huwelijkspolitiek

Huwelijkspolitiek is een moeilijk woord voor met welke andere "huizen" het Huis van België allemaal getrouwd is. Dit zijn ze:

Het Huis van België heeft dus niet alleen Belgisch bloed door zijn aderen stromen!

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Koningshuis_(België)&oldid=649937"