Regeringsvorm

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
In 1946 mochten de Italianen een regeringsvorm kiezen: republiek of monarchie?

Een regeringsvorm is een manier waarop een land geregeerd wordt. Daarbij kijk je naar wie het gezag heeft en hoe ze dat gezag uitoefenen.

In de eerste plaats gaat een regeringsvorm over wat voor soort staatshoofd en regeringsleider er is en wat voor soort regering. Ten tweede gaat het over hoe de uitvoerende, wetgevende en rechtsprekende macht zijn geregeld: gescheiden of gemengd? In hoeverre moet de regering rekening houden met een parlement, met een grondwet en met wetten?

Wat betreft staatshoofden zijn er ruwweg twee regeringsvormen: een republiek (waarin het staatshoofd, de president, wordt gekozen) of een monarchie (waarin het staatshoofd, de monarch, altijd uit dezelfde familie komt).

Wat betreft de verhouding tussen de drie machten zijn er ook ruwweg twee regeringsvormen: een democratische rechtsstaat (waarin de machten gescheiden zijn en het volk mede bepaalt wat voor regering er is) en een dictatuur (waarin een klein groepje mensen, vaak met één sterke leider alle drie de machten heeft en het volk dwingt te gehoorzamen).

Het woord staatsvorm of staatsinrichting lijkt veel op regeringsvorm, maar is niet helemaal hetzelfde. Een staatsvorm gaat over hoe een land bestuurlijk is ingedeeld en wat voor banden het heeft met andere landen. In een federatie, zoals België, hebben verschillende regio's zelfbestuur. In een eenheidsstaat, zoals Nederland, worden de belangrijkste zaken door de landelijke regering beslist. Bovendien zijn België en Nederland allebei lidstaten van de Europese Unie, een soort statenbond.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Regeringsvorm&oldid=807546"