Huis Saksen-Coburg en Gotha

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Huis Saksen-Coburg en Gotha is een koninklijk huis dat over verschillende Europese landen regeert/regeerde. Oorspronkelijk was het huis Duits, maar het is daarnaast Engels, Belgisch, Bulgaars en Portugees (geweest). Het huis is ontstaan uit het Huis Saksen-Coburg-Saalfeld. Dit is ontstaan uit het nog veel oudere Huis Wettin. Het Huis kreeg de naam Saksen-Coburg en Gotha toen het het Hertogdom Saksen-Coburg en Gotha in handen kreeg.

Landen waar het huis over (heeft) geregeerd

België

Leopold I

Na de Belgische Revolutie werd België een onafhankelijk koninkrijk. Als koning vonden ze Leopold van Salsen-Coburg en Gotha, de jongere broer van hertog Ernst I. Toen de Eerste Wereldoorlog was afgelopen besloot koning Albert I om het huis niet meer "van Saksen-Coburg en Gotha" te noemen. Dit was omdat de Duitsers België waren binnengevallen en ze vreselijke misdaden hadden gepleegd. Sindsdien heet het huis het Huis België. De volgden koningen kwamen uit het Huis Saksen-Coburg en Gotha:

Portugal

Peter V

Ferdinand van Saksen-Coburg en Gotha trouwde in 1836 met koningin Maria II van Portugal uit het Huis Bragança. Hij werd toen koning Ferdinand I van Portugal en hieruit ontstond het Huis Bragança-Saksen-Coburg en Gotha. Dit huis regeerde tot de uitroeping van de republiek in 1910 over Portugal. Koningen die uit dit huis kwamen waren:

Verenigd Koninkrijk

Eduard VII

Koningin Victoria van het Verenigd Koninkrijk trouwde met Albert van Saksen-Coburg en Gotha. Hij werd geen koning, maar Victoria's opvolgers heetten wel "van Saksen-Coburg en Gotha". Net zoals in België werd hier na de Eerste Wereldoorlog de Duitse naam afgeschaft. Sindsdien heet het huis het Huis Windsor. De volgende koningen kwamen uit het het huis Saksen-Coburg en Gotha:

Bulgarije

Ferdinand I

Dan had je nog Ferdinand van Saksen-Coburg-Gotha-Kahory. Hij werd na het aftreden van Alexander van Bulgarije koning van dat land. Tot de afschaffing van de monarchie in 1946 heeft het huis over Bulgarije geregeerd. De volgende koningen kwamen uit het huis:

Saksen-Coburg en Gotha

Saksen-Coburg en Gotha in het groen.

Het huis heeft natuurlijk ook geregeerd over Saksen-Coburg en Gotha in het Duitse Keizerrijk. Tot de Novemberrevolutie in 1918 regeerden daar:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Huis_Saksen-Coburg_en_Gotha&oldid=374398"