Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Stem nu op: John F. Kennedy

Hertogdom Saksen-Coburg en Gotha

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hertogdom Saksen-Coburg en Gotha
Herzogtum Sachsen-Coburg und Gotha

Flagge Herzogtum Sachsen-Coburg-Gotha (1911-1920).svgWappen Sachsen Coburg Gotha.png

Saxe-Coburg and Gotha in the German Reich (1871).svg

Groothertogdom Baden

Hoofdstad Coburg en Gotha
Oppervlakte 1977 km²
Aantal inwoners 242.292 (in 1905)
Talen Duits
Religie lutheranisme
Adellijk huis Huis Saksen-Coburg en Gotha
Volkslied Heil unserem Herzog, heil
Bestuursvorm Monarchie
Munteenheid Duitse mark
Portaal Portal.svg Duitsland en Geschiedenis

Het Hertogdom Saksen-Coburg en Gotha was een hertogdom, dat van 1826 tot en met 1918 bestond. Het behoorde bij de Ernestijnse hertogdommen. Het hertogdom had twee hoofdsteden, namelijk Coburg en Gotha. Het koningshuis van het hertogdom(Huis Saksen-Coburg en Gotha) regeert nog steeds over het Verenigd Koninkrijk(Huis Windsor) en België(Huis België), alleen wel onder andere namen.

Geschiedenis

Het Schloss Callenberg in één van de kastelen in Saksen-Coburg en Gotha.

In 1826 werden de Ernestijnse hertogdommen opnieuw ingedeeld. Toen kregen hertogdom Saksen-Coburg en hertogdom Saksen-Gotha dezelfde hertog. Dit heet een personele unie, maar toch werd de personele unie een land genoemd en werd zo ook gezien. Het behoorde tot de Duitse Bond. In 1834 werd het Hambacher Fest aan Pruisen verkocht. Hier was namelijk een opstand en het lag erg afgelegen. In 1866 trad de personele unie toe tot de Noord-Duitse Bond. In 1867 werd geprobeerd van de personele unie één land te maken. Het mislukte, omdat Saksen-Gotha hoge schulden had. In 1871 trad Saksen-Coburg en Gotha toe tot het Duitse Keizerrijk. In 1918 na de Novemberrevolutie viel de personele unie uiteen in Vrijstaat Gotha en Vrijstaat Coburg.

Hertogen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hertogdom_Saksen-Coburg_en_Gotha&oldid=688409"