Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Olympic rings without rims.svg WikiKids wenst de sporters op de Olympische Winterspelen 2022 in Beijing veel succes! Olympic rings without rims.svg

Koninkrijk Beieren

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koninkrijk Beieren
Königreich Bayern

Flag of Bavaria (striped).svgWappen Deutsches Reich - Königreich Bayern (Grosses).jpg

Bavaria in the German Reich (1871).svg

Koninkrijk Beieren

Hoofdstad München
Oppervlakte 76.321 km²
Aantal inwoners 6.176.057 (in 1900)
Talen Duits
Religie Rooms-katholicisme
Adellijk huis Huis Wittelsbach
Volkslied Bayernhymne
Bestuursvorm Monarchie
Munteenheid Beierse gulden en Duitse mark
Portaal Portal.svg Duitsland en Geschiedenis

Koninkrijk Beieren was een koninkrijk dat bestond van 1806 tot en met 1918. Tussen 1806 en 1813 was het onderdeel van de Rijnbond. Tussen 1815 en 1866 was het onderdeel van de Duitse Bond en tussen 1871 en 1918 was het onderdeel van het Duitse Keizerrijk.

Geschiedenis

Het bekende Slot Neuschwanstein is gebouwd in de tijd van Koninkrijk Beieren door Lodewijk II.

Voordat Beieren een koninkrijk werd, was het eerst een keurvorstendom. Keurvorst Maximiliaan IV Josef kreeg van Napoleon het aanbond om koning te worden en dit deed hij ook. Dit stond vastgesteld in de Rijnbondakte van 1806. Hiermee veranderde hij zijn naam naar Maximiliaan I Josef, omdat hij de eerste Beierse koning was. In 1825 werd hij opgevolgd door zijn zoon Lodewijk I. De meeste mensen vonden dat hij een goede koning was, maar door de Julirevolutie moest hij aftreden. Hierdoor werd zijn zoon, Maximiliaan II, koning van Beieren. Dit gebeurde in 1848. In 1864 werd hij weer opgevolgd door Lodewijk II. Lodewijk II of Ludwig van Beieren is de bekendste koning geweest van Beieren. Niet alleen omdat hij een "sprookjeskasteel" liet bouwen, maar ook omdat hij in die tijd compleet gek werd gevonden. Tijdens de Duitse Oorlog vocht Beieren mee met Oostenrijk. Toch verloren ze en de Duitse Bond viel uiteen. Het noordelijk deel stichtte een nieuwe bond, de Noord-Duitse Bond. Beieren behoorde daar niet bij. Tijdens de Frans-Duitse Oorlog vocht Beieren mee aan de kant van de bond en mocht toetreden tot de bond. Hierdoor ontstond het Duitse Keizerrijk in 1871. Lodewijk II werd in 1866 gek verklaard en moest aftreden. Later zou iemand hem opvolgen. Tijdens de Novemberrevolutie van 1918 werd de koninklijke familie afgezet en Beieren werd een deelstaat, onder de naam Vrijstaat Beieren.

Koningen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Koninkrijk_Beieren&oldid=689319"