Hendrik VII van Engeland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Henry VII

Hendrik VII (Henry VII) of Hendrik Tudor (Fotheringhay Castle, Northamptonshire, Engeland, 2 oktober 1452 – Bosworth Field, Leicestershire, 22 augustus 1485) was koning van Engeland tussen 1485 en 1509. Hendrik VII was de eerste Engelse koning uit het huis Tudor, dat hij zelf stichtte. Over het algemeen wordt Hendrik VII gezien als een succesvolle vorst. Onder hem brak een periode van vrede en economische voorspoed in Engeland aan, dat door zijn zoon werd voorgezet.

Levensloop

Jeugd

Hij was de zoon van graaf Edmund Tudor en Margaret Beaufort. Zijn moeder was een afstammeling van de Engelse koning Eduard III. Van zijn vader erfde hij de titel graaf van Richmond. Hendrik Tudor werd geboren in Wales, dat toen bestuurd werd door Engeland, maar niet dezelfde rechten had als Engeland. Hendrik groeide niet op in Wales, maar in Bretagne. Zijn familie was namelijk onderdeel van huis Lancaster en hun rivaal huis York had de Engelse troon.

Rol in de Rozenoorlogen

De route die Hendrik VII door Wales aflegde om de Engelse troon te claimen.

Na de dood van Richard II van Engeland was er in Engeland een strijd gaande tussen huis York en huis Lancaster. De strijd ging over voor wie de troon was. Deze strijd wordt aangeduid met de naam de Rozenoorlogen. De Rozenoorlogen zaten vol met opstanden, moorden en gruweldaden tussen de twee huizen. Hoewel huis Lancaster eerst de troon had, werd deze overgenomen door huis York. Huis Lancaster was in de tijd van Hendrik Tudor grotendeels uitgemoord. Hendrik Tudor was één van de belangrijkste leden van het huis Lancaster nu. Hij was één van de mogelijk kandidaten voor hun troonopvolger.

Op het moment dat Hendrik Tudor leefde was koning Richard III aan de macht. Hij had de vorige koning gevangengenomen en is zo aan de macht gekomen. De schoonfamilie van koning Eduard IV (uit huis York) steunde Hendrik Tudor. Hij verzamelde strijdkrachten in Wales en trok Engeland binnen. In de beslissende Slag bij Bosworth in 1485 won Hendrik Tudor. Koning Richard III overleed tijdens de slag en de Rozenoorlogen waren ten einde gekomen. Hoewel Hendrik Tudor volgens de wet niet de rechtmatige troonopvolger was, besliste het parlement uiteindelijk wie koning werd. Hiermee werd Hendrik Tudor uiteindelijk koning Hendrik VII.

Koning van Engeland

Op de munt

Hendriks koningschap was moeilijk. Hij was altijd bang om de troon kwijt te raken. Hij trouwde Elizabeth van York om zijn claim op de Engelse te verstevigen. Om de gruweldaden van Rozenoorlogen achter zich te laten stichtte hij het nieuwe Huis Tudor. Dit leidde combineerde de twee symbolen van huis Lancaster en huis York in de zogeheten Tudorroos. Hendrik VII's koningschap was succesvol. Hij wist de vrede te bewaren en Engeland ging een periode van economische voorspoed tegemoet. Hendrik VII vermeed de oorlog met Frankrijk. Hij claimde geen Franse overzeese gebieden en sloot zelfs een verdrag met Frankrijk dat voordelig was voor Engeland. Ook investeerde hij in de scheepsbouw en de marine.

Ondertussen was Hendrik VII druk bezig met de toekomst van de Engelse troon. Zijn zoon Arthur liet hij trouwen met Catharina van Aragon, maar Arthur stierf in 1502. Hierdoor liet hij Catharina van Aragon trouwen met de nieuwe opvolger, de latere Hendrik VIII. Door middel van het huwelijk met Catharina van Aragon verbond hij de Engelse troon met die van Spanje. Hendrik VII liet zijn dochter trouwen met de koning Schotland. Op deze manier zou er minder snel oorlog ontstaan met Spanje en Schotland.

Hendrik VII stierf uiteindelijk in 1509 en werd begraven in Westminster Abbey. Hij werd opgevolgd door koning Hendrik VIII.

Familie

Op 18 januari 1486 trouwde hij met Elizabeth van York, de dochter van koning Eduard IV van Engeland. Voor Hendrik was het nodig om zijn troon niet weer kwijt te raken. De broers van Elizabeth waren verdwenen en dus kon Elizabeth als oudste dochter zelf koningin worden. De familie York was erg populair; door hun huwelijk werden de families York en Lancaster bij elkaar gebracht als de familie Tudor. Hiermee was de strijd ook ten einde.

Het huwelijk tussen Elizabeth en Hendrik ging erg moeilijk. Het was onderdeel van een afspraak tussen hun beide moeders, Elizabeth Woodville en Margaret Beaufort. Na een tijd begonnen ze van elkaar te houden en werd het huwelijk gelukkig. Ze kregen zeven kinderen:

  • Prins Arthur (20 september 1486 - 2 april 1502)
  • Prinses Margaret (28 november 1489 - 18 oktober 1541)
  • Prins Hendrik (28 juni 1491 - 28 januari 1547)
  • Prinses Elizabeth (2 juli 1492 - 14 september 1495)
  • Prinses Mary (18 maart 1496 - 25 juni 1533)
  • Prins Edmund (21 februari 1499 - 19 juni 1500)
  • Prinses Katherine (2 februari 1503 - 10 februari 1503)


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hendrik_VII_van_Engeland&oldid=688364"