Help mee! Maak een account of meld je aan.
Tot 24 juli staat WikiKids in het teken van de Honderdjarige Oorlog. Klik hier en help mee!
Lees de nieuwste editie van ons nieuwsblad!

Elizabeth Woodville

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Elizabeth in 1471

Elizabeth (Grafton Regis, Verenigd Koninkrijk, 1437 - Londen, Verenigd Koninkrijk, 8 juni 1492), was een dochter van Richard Woodville en Jacquetta van Luxemburg. Ze was de vrouw van koning Edward IV van Engeland.

In 1452 trouwde Elizabeth met John Grey. Ze kregen twee kinderen:

Elizabeth was bekend om haar schoonheid: haar lange rode haar gaf ze ook door aan haar kinderen. In december 1461 stierf haar man John en bleef ze alleen achter met haar twee zoons. Ze hertrouwde in het geheim met koning Edward IV van Engeland op 1 mei 1464. Een jaar later werd ze gekroond. Omdat ze werd beschouwd als burger, werden haar vele broers en zussen kort na haar huwelijk met Edward uitgehuwelijkt aan invloedrijke leden van adellijke families. Elizabeth en Edward kregen tien kinderen:

Na de dood van haar man Edward in 1483 begon de strijd om de troon. Haar oudste zoon Edward was nog niet volwassen en dus werd zijn oom Richard regent. Richard had andere plannen: hij wilde de troon voor zichzelf en kroonde zich als koning Richard III. Hij sloot Edward op in de Tower of London, en later ook zijn broertje Richard. De twee prinsjes zijn nooit meer gezien en niemand heeft meer van ze gehoord. Het verhaal gaat dat Richard III de twee prinsjes heeft vermoord, maar dit is nog steeds niet zeker. Geruchten gingen dat de jongste prins, Richard, het had overleefd.

Elizabeth heeft samen met Margaret Beaufort gezorgd dat Richard III werd verslagen en Margaret's zoon Henry Tudor op de troon kwam. Nadat Henry VII gekroond was, trouwde hij met haar oudste dochter Prinses Elizabeth.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Elizabeth_Woodville&oldid=614057"