Amsterdamse metro

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amsterdamse Metro

Een Amsterdamse metro op Amsterdam Centraal

Locatie Amsterdam en omgeving
Aantal lijnen 5
Aantal stations 58
Aantal passagiers 194.000 per dag
Lengte 52,2 km
Metrokaart
Metrokaart van Amsterdam

klik om te vergroten

De Amsterdamse metro is de metro van de Nederlandse stad Amsterdam. De metro is eigendom van de GVB. Behalve in Amsterdam, komt de metro ook in Diemen, Duivendrecht en Amstelveen.

De Amsterdamse metro werd geopend in 1977, na zeven jaar van bouw. De bouw van de metro was een fiasco (er ging veel mis). Zo kostte de metro veel meer dan men dacht. Ook waren er protesten in de Nieuwmarktbuurt. In deze buurt moesten huizen gesloopt worden vanwege de aanleg van de metro, maar ook omdat ze té oud waren. De krakers van deze panden vonden dat natuurlijk niet leuk. De Amsterdamse gemeenteraad dacht zelfs aan stoppen met de metro.

Het grootste gedeelte van de Amsterdamse metro ligt boven de grond. Van de 52 stations liggen er maar 9 onder de grond (Centraal Station, Nieuwmarkt, Waterlooplein, Weesperplein en Wibautstraat).

Lijnen

Lijn Naam Kleur Van/Naar Opening
50 Ringlijn Groen Isolatorweg – Gein 1997
51 Amstelveenlijn Oranje Amstelveen Westwijk – Centraal Station 1990
52 Noord/Zuidlijn Blauw Station Zuid – Noord 2018
53 Gaasperplaslijn Rood Gaasperplas – Centraal Station 1977
54 Geinlijn Geel Gein – Centraal Station 1977

De Amstelveenlijn is alleen maar het stukje tussen Centraal Station en Station Zuid een metro. Zodra de metro Amstelveen ingaat is het een sneltram.

Noord/Zuidlijn

In 1996 werd gestart met de bouw van de Noord/Zuidlijn. De Noord/Zuidlijn moest eerst naar Schiphol rijden, maar door de betere treinverbinding werd dit plan afgewezen. In 2003 begon de echte bouw. De hele stad lag op z´n kop, waardoor de Ferdinand Bolstraat tijdelijk niet bereikbaar was voor tramlijnen. In 2009 zakten panden in op de Vijzelgracht. Hierdoor lag het werk heel lang stil. Toen de bouw weer verder ging, was er veel protest. Niet veel later werden er ook scheuren ontdekt in het Centraal Station tijdens het boren van de metrotunnel. Ondanks de tegenslag ging de bouw toch door. In 2011 verscheen de allereerste metro op het spoor op de Nieuwe Leeuwarderweg. Later ging ook de eerste metro door de tunnel rijden. Op 21 juli 2018 ging de metrolijn officieel open. Op deze dag konden bezoekers gratis reizen met de nieuwe metrolijn in bepaalde tijdsblokken.

In de eerste maanden na de opening ontstonden algauw grote verstoringen waaronder: rit uitvallen, storingen, niet rijden, etc.

De Noord/Zuidlijn brengt reizigers in 15 minuten vanaf Station Noord naar Station Zuid. Bijna alle tramlijnen, lijn 1,7,19 en 24 sluiten aan op de Noord/Zuidlijn.

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Amsterdamse_metro&oldid=576617"