Analoog en digitaal

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Analoog en digitaal hebben betrekking op allerlei zaken in de techniek, zoals bij radio en televisie, computers en telefonie. Maar wat houden deze woorden nu precies in?

Analoog

Analoge wekker

Analoog betekent overeenkomstig, gelijk aan. Een analoge klok werkt met radertjes en wijzers en soms zelfs nog met een opwindveer. Meestal wordt deze term ook gebruikt in de techniek bij de overdracht van elektronische signalen. Zo wordt bijvoorbeeld het geluid, dat door een microfoon wordt opgenomen, omgezet in elektrische stroom- of spanningsvariaties. Deze worden dan, na elektronisch versterkt te zijn, ten slotte opnieuw omgezet in geluidstrillingen, die door een luidspreker worden weergegeven om te kunnen worden gehoord. Het signaal verliest onderweg, van microfoon tot oor, zijn oorspronkelijke eigenschappen niet en heet daarom analoog. Hetzelfde geldt voor analoge uitzendingen van radio en televisie.

Digitaal

Digitale wekker

Een latere ontwikkeling is de "vertaling" van elektronische signalen in een digitale "binaire" code. Digitaal is afgeleid van het Engelse woord digit, dat cijfer betekent. Digitaal wil dus zeggen "in cijfers uitgedrukt". Bij een digitale klok wordt de tijd dus geheel in cijfers uitgedrukt en niet zoals bij de analoge klok waarbij de cijfers 1 t/m 12 aangewezen worden door een wijzer: het 12-uurssysteem.

Binair betekent tweetallig, gebaseerd op een talstelsel van slechts twee cijfers, 0 en 1. Ter vergelijking: ons gebruikelijke decimale (=tientallig) stelsel heeft 10 cijfers, namelijk 1 tot en met 9 en 0. Deze techniek houdt verband met de opkomst van de computer in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Een elektrisch signaal kan daar zogezegd "waar" of "niet waar" zijn, zoals een elektrische schakelaar aan en uit kan staan en stroom al dan niet doorlaat. Dus voorgesteld worden door een 1 of een 0. Moderne elektronische schakelingen hebben duizenden, ja soms miljoenen kleine schakelaars.

Dit principe kan ook draadloos worden toegepast. Dus ook op het elektromagnetische veld, dat radio- en televisiezenders rondom uitstralen. Het grote voordeel van gedigitaliseerd transport is het ontbreken van vervorming, die eigen is aan de analoge overdracht.

Het signaal van de televisie in Nederland is sinds 2006 volledig gedigitaliseerd. Ontvangst met een eigen televisieantenne is er dus niet meer bij. Het radiosignaal daarentegen is nog steeds analoog, anders zouden alle bestaande radio's kunnen worden weggegooid. Er is daarnaast tegenwoordig echter eveneens digitale radio. Ook het moderne mobiele telefoonverkeer is digitaal.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Analoog_en_digitaal&oldid=835670"