Androgynie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Androgynie verwijst naar uitingsvormen en houdingen waarin iemand zich:

  • noch mannelijk noch vrouwelijk voelt;
  • zowel mannelijk als vrouwelijk voelt;
  • iets tussen mannelijk en vrouwelijk voelt.

Het begrip andyogynie kan ook verwijzen naar het uiterlijk, waarbij kledingstukken, make-up of andere accessoires gedragen worden door iemand met een bepaalde genderidentiteit die afwijkt van de identiteit van de mensen die normaal dat kledingstuk, die make-up of andere accesoires dragen.

Kenmerkend aan androgynie is dat de uitingsvorm vaak niet overeenkomt met de standaard verwachtingen van de samenleving. Bekende voorbeelden zijn het dragen van make-up door mannen of het dragen van een kort kapsel door vrouwen. Ook kan androgynie verwijzen naar het dragen van genderneutrale kleren door mensen: kleding die niet per se aan een man of een vrouw wordt gekoppeld. Dat maakt dat ook mensen met een non-binaire genderidentiteit zich androgyn kunnen kleden.

Door de tijd

Wat nu wel of niet als androgyn gezien wordt, verschilt van tijd tot tijd en van plaats tot plaats. Zo werd het dragen van broeken door vrouwen vroeger als afwijkend van de norm gezien (en daarmee androgyn), terwijl broeken tegenwoordig door iedereen worden gedragen. Ook zijn er culturen waar het dragen van make-up door mannen belangrijk was. In de Egyptische oudheid droegen mannen een bepaalde vorm van make-up ter ere van de goden Horus en Ra. Een ander voorbeeld van een veranderende norm is het dragen van gezichtspoeder en pruiken door mannen van adel in Frankrijk gedurende de achttiende eeuw. Ten slotte kunnen ook de associaties met kleuren veranderen: in het West-Europa en Amerika van de negentiende eeuw werd blauw juist gezien als een kleur voor meisjes, omdat mensen blauw in verband brachten met schattigheid en kuisheid. Roze werd in tegenstelling tot in deze tijd in verband gebacht met jongens, omdat het een opvallende en felle kleur was.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Androgynie&oldid=702190"