Anne Frank Huis

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Anne Frank Huis

Het Anne Frank Huis is te vinden in Amsterdam aan de Prinsengracht 263. Het is het huis waar Anne Frank tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken heeft gezeten met haar familie en nog vier andere joodse lotgenoten. Het huis bestaat uit een voorhuis, een binnenplaats en een achterhuis.

Geschiedenis

De Duits-Joodse familie Frank vluchtte in 1933 vanuit Duitsland naar Amsterdam. In Duitsland was Adolf Hitler aan de macht gekomen die joden vervolgde. Otto Frank, de vader van Anne, begon een bedrijf dat Opekta heette. Vanaf december 1940 was het gevestigd aan de Prinsengracht 263 en verkocht pectine.

Nadat Nederland was bezet door de Duitsers in mei 1940, volgde de ene na de andere anti-joodse maatregel. In het geheim bereidde Otto Frank samen met zijn vrouw Edith een onderduikplaats voor in het achterhuis. Er werden in 1942 meubels en spullen naar toegebracht.

Vanaf 6 juli 1942 werd het achterhuis van het gebouw gebruikt als schuilplaats door de familie Frank en vier andere joodse lotgenoten. Vier medewerkers van Opekta hielpen de 8 onderduikers aan eten,kleren en andere spullen. Dat deden ze met gevaar voor eigen leven.

In het achterhuis schreef Anne Frank in haar dagboek, dat ze op 12 juni 1942voor haar dertiende verjaardag had gekregen. Daarin schreef ze wat het betekende om ondergedoken te zijn.

Na ruim twee jaar werden de acht onderduikers verraden en gearresteerd. Ze werden via kamp Westerbork naar het concentratiekamp Auschwitz gedeporteerd. Anne Frank en haar zus Margot werden naar een concentratiekamp in Bergen-Belsen. gebracht. Otto Frank (vader) was de enige van de onderduikers uit het achterhuis die de oorlog overleefde.

Na de arrestatie van de onderduikers vond een van de helpers Miep Gies de dagboekpapieren op de vloer van het achterhuis. Na de oorlog, in 1945, gaf ze die aan Otto Frank.

In 1947 werd het dagboek van Anne gepubliceerd en werd het boek een van de meest gelezen boeken van de wereld.. Na de oorlog stond het huis aan de Prinsengracht leeg. Het gebouw dreigde te worden gesloopt. Een aantal Amsterdammers kwamen in actie en wisten de sloop te voorkomen. Op verzoek van Otto Frank werd het achterhuis niet heringericht om zo de leegte te kunnen ervaren nadat de bewoners en hun huisraad waren weggehaald.

Opening museum

In 1960 werd het Anne Frank huis officieel geopend als museum. Het museum trok al vanaf het eerste jaar erg veel bezoekers en dit aantal steeg elk jaar, totdat het museum uitgebreid moest worden. Tijdens de verbouwing wilde de architecten dat het huis zo goed mogelijk intact bleef. In 1999 werd het Anne Frank Huis heropend en trekt tot op de dag van vandaag zeer vele bezoekers.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Anne_Frank_Huis&oldid=573344"