ArcelorMittal

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
ArcelorMittal
Arcelor Mittal.svg
ArcelorMittal
Slogan
Rechtsvorm Naamloze Vennootschap
Oprichting 8 juni 2001 (als Arcelor)

1 augustus 2006 (fusie met Mittal)

Voorganger
Opheffing
Oorzaak einde
Oprichter
Onderdeel van
Eigenaar familie Mittal (33,67%),

thesaurieaandelen (7,32%),
BlackRock (5,34%),
Société Générale (5,04%) (31 december 2021)

Sleutelfiguren Aditya Mittal (CEO)

Lakshmi Mittal (voorzitter RvB)

Land Vlag van Luxemburg Luxemburg
Locatie Luxemburg (stad)
Werknemers 158.000 (2021)
Producten plaatstaal, platen, staven, profielen, buizen
Sector
Industrie Staalindustrie
Omzet 79.844.000.000 US$ (2022)
Winst 9.302.000.000 US$ (2022)

Website
https://corporate.arcelormittal.com/
Portaal Portal.svg Economie

ArcelorMittal is een internationaal staalbedrijf met de hoofdzetel in Luxemburg. Het is de op een na grootste producent van staal ter wereld. Het bedrijf heeft 37 staalfabrieken in zestien landen en twaalf mijnbouwoperaties in negen landen. In België heeft het bedrijf vestigingen in Gent, Geel, Genk, Luik en Charleroi. Het voormalige Belgische bedrijf Cockerill-Sambre is via via in ArcelorMittal opgegaan. Dat was ooit als bedrijf van John Cockerill begonnen in 1842 bij Seraing. Ook het voormalige SIDMAR in Gent is in ArcelorMittal opgegaan.

De bestuurder en eigenaar van het grote ArcelorMittal is de Indiase ondernemer Lakshmi Mittal. Het bedrijf verwerkt twee derde van het door hen gemaakte staal tot plaatstaal voor auto's, witgoed (wasmachines) en dergelijke. Het staal wordt met zowel hoogovens als met vlamboogovens uit ruwstaal gemaakt.

Het bedrijf is dus een concurrent van Tata steel in Nederland.

Een aantal van de fabrieken is in het verleden gesloten, waaronder het Belgische Seraing dat in 2020 verkocht werd en vele banen koste. Er werden naadloze stalen ringen en treinwielen gemaakt.

De productiefaciliteiten van ArcelorMittal in België zijn verantwoordelijk voor 8 procent van de totale uitstoot van CO2 daar, en zijn daarmee de grootste uitstoter van België. Daarnaast stoot de fabriek ook veel zware metalen en fijnstof uit. Er wordt wel geprobeerd om de CO2-uitstoot terug te dringen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=ArcelorMittal&oldid=818882"