Ascanius

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Aeneas stelt zijn zoon voor aan koningin Dido.

Ascanius, Askanios of Julus is een figuur uit de Romeinse mythologie, waarin hij de zoon is van de Trojaanse Aeneas en Creüsa (volgens sommigen Lavinia) en later koning van Alba Longa. Hij zou een kleinzoon zijn van de godin Venus, die is namelijk de moeder van Aeneas.

Er zijn twee verhalen bekend over Ascanius. De ene zegt dat hij een koning van Troje is geweest, maar de andere, bekende versie, zegt dat hij met zijn vader en grootvader vluchtte uit het brandende Troje. Hij zou een tijd bij koningin Dido van Carthago hebben gewoond en zou daarna naar Italië zijn vertrokken. Hij stichtte daar, na de dood van Aeneas, de stad Alba Longa en werd daar koning van. Deze stad lag in de buurt van het toen nog niet bestaande Rome en zou zo'n 500 jaar na dit verhaal een rol spelen in het mythologische stichtingsverhaal van Rome.

De gens Julia, een soort Romeinse familie (maar dan groter), heeft altijd beweerd dat haar leden van Ascanius afstamden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ascanius&oldid=686018"