Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Bal

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
voetbal
basketbal
tennisbal
golfbal

Een bal is een bolvormig voorwerp. Een bal wordt bij bijna elke sport gebruikt. Ballen zijn meestal rond. Er is één andere soort bal, dat is de rugbybal. Deze is niet rond maar ellipsvormig (ovaal).

Er zijn heel veel soorten ballen, een paar van de bekendste zijn:

  • Voetballen
  • Basketballen
  • Tennisballen
  • Golfballen

Kenmerken van de bal

Meestal zijn ballen hol. Deze ballen worden vaak met lucht opgeblazen. Dit gebeurt via een ventiel. Hoe meer de bal opgepompt is hoe harder de bal is. Dit heeft gevolgen voor de mate waarin de bal kan stuiteren. Een voorbeeld hiervan is een voetbal en een korfbal. Maar er zijn ook ballen die niet opgepompt worden. Als voorbeeld hiervan een tennisbal. Dit is wel een holle bal maar wordt niet opgepompt. Hoe kan een tennisbal dan wel stuiteren? De tennisbal heeft een bepaalde dikke rubber huid, dat mogelijk maakt om te stuiteren.

Maar sommige ballen zijn door-en-door van een materiaal gemaakt. Een voorbeeld van zo'n bal is een biljartbal of een bowlingbal. Een biljartbal is gemaakt van ivoor. Ballen worden ook van andere materialen gemaakt, zoals stukjes leer, allerlei soorten kunststoffen, hout, metaal en zelfs ook touw. Vaak wordt er gebruikgemaakt van verschillende materialen in een bal.

De geschiedenis van de bal

Er gaan verhalen rond dat er zelfs al in de prehistorie een soort ballen waren. Dit waren stenen ballen. De oudste bal komt uit Egypte. Het was een lichte bal en er kon nog niet mee worden gevoetbald.

In Meso-Amerika hadden de Maya's en Azteken een rubber bal waarmee ze een spel speelden. Deze is door de Spaanse veroveraars mee naar Europa gebracht.

In de 19e eeuw werd er een ander soort bal ontworpen. Dit was een leren bal met een rubberen binnenkant. Ook hier moest nog veel worden aangepast, want wanneer het regende was de bal helemaal volgelopen met water en was de bal niet meer vooruit te krijgen.

In Griekenland hadden ze vroeger een bal met zand erin. Ook waren er ballen gemaakt van linnen gevuld met riet en stro. Dit was een erg lichte bal. Waarschijnlijk deden ze hier gooi spelletjes mee.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bal&oldid=707131"