Bazel (Zwitserland)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het centrum van Bazel

Bazel of Basel is de derde grootste stad van Zwitserland met 169.448 inwoners in het jaar 2010. Het is geografisch gelegen in het noordwesten van het land, nabij de grens van Zwitserland met Duitsland en Frankrijk. Door de stad stromen twee verschillende rivieren, namelijk de Rijn en de Birs. Hoewel Bazel niet zo groot is met ongeveer 170.000 inwoners, heeft het wel een grote agglomeratie van ongeveer 890.000 inwoners. De kerken en huizen in de stad staan bekend om hun klassieke architectuur.

Bazel is de hoofdstad van het kanton Basel-Stadt. Overigens ligt het vliegveld van de stad helemaal niet in de stad zelf. Aangezien er geen plek voor was, heeft de stad een vliegveld in het Franse Mulhouse laten bouwen; EuroAirport Basel-Mulhouse-Freiburg.

Geschiedenis

Al in 374 woonden er mensen in Bazel. De stad groeide en in 740 ging er een bisschop in Bazel wonen. Door de bisschoppen groeide Bazel snel. Veel landerijen en velden werden aangekocht. In 1356 vond er een aardbeving plaats in Bazel. De beving vond in de avond plaats. Door de beving vielen veel kaarsen en kandelaars op de houten vloeren. Alle huizen waren toen ook van houten gebouwd, waardoor er brand uitbrak. Hoeveel slachtoffers er zijn geweest varieert tussen de 100 en 1000. Hierna heeft men de stad weer opgebouwd en in 1417 woedde er opnieuw brand in Bazel.

Tussen 1431 en 1449 vond de Concilie van Bazel plaats. Hiermee werd alle onrechtmatige inkomsten van de paus afgeschaft. In 1501 trad de stad toe tot Zwitserland. Toen was het nog een kanton samen met Basel-Landschaft. In 1833 zijn de twee uit elkaar gegaan.

Stedenbanden


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bazel_(Zwitserland)&oldid=686213"