Blaasinstrument

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een blaasinstrument is een muziekinstrument die door te blazen een geluid voortbrengt. Enkele blaasinstrumenten zijn:

Blaasinstrumenten worden ingedeeld in hout- of koperblazers.

Bij de houtblazers wordt de lucht in de 'buis' van het instrument in trilling gebracht doordat een riet eerst in de mond van de speler in trilling wordt gebracht als de speler erop blaast. Of doordat de lucht die in het mondstuk wordt geblazen wordt gesplitst zoals bij een fluit.

Bij een koperblazer heeft de speler zijn lippen 'geperst' in een cup-vormig mondstuk. Door lucht door de lippen te persen gaan deze trillen. Deze trilling wordt overgebracht op de lucht die zich in de 'buis' van het instrument bevind.

In beide gevallen noem je de lucht in de 'buis' een luchtkolom. Hoe langer die luchtkolom, hoe lager de toon. Dit hangt dus ook af van de lengte van de 'buis' en de openingen die daar in zitten. Afhankelijk van het soort blaasinstrument dek je die gaten af met de toppen van de vingers of met kleppen. Ditzelfde gebeurt ook bij de pijpen van een orgel of draaiorgel. Alleen wordt de lucht dan door een pomp of blaasbalg gemaakt en niet met de mond.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Blaasinstrument&oldid=865379"