Blue Screen of Death

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Blue Screen of Death (of simpelweg BSoD) is een bijnaam voor een scherm die gebruikers te zien krijgen als er iets mis is met het systeem. Het is een blauw scherm met witte letters.

Geschiedenis

Eerste versie

De eerste BSoD

De eerste BSoD in Windows 1.0, Windows 2.0 en Windows 3.0 zag eruit als een scherm met willekeurige letters. Als er iets misging, kwam het scherm vanaf de onderkant naar boven en bleef het staan tot je de computer uitzette.

Tweede versie

De tweede BSoD.

Dit scherm werd gebruikt voor Windows 95, Windows 98 en Windows ME. In vergelijking met de eerste is deze veel beter te begrijpen. Je kon op Enter drukken om 'terug' te gaan naar Windows, maar dit werkt maar heel soms en doet het heel vaak niet. Een populaire manier om dit scherm te krijgen is door C:/con/con in te voeren bij het programma 'uitvoeren'.

Derde versie

De derde BSoD.

De derde BSoD in Windows XP, Windows Vista en Windows 7 probeerde nog meer informatie te delen met de gebruiker. Deze BSoD vertelde wat er is gebeurd, wat je moet doen, hoe je veilige modus moet aanzetten etc. De meeste mensen vonden dit scherm handig en informatief, anderen vonden het veel te snel lezen.

Vierde versie

De vierde BSoD.

Bij de nieuwste versie van de BSoD is het scherm lichter in kleur. Het laat de ':(' smiley zien en stuurt de gebruiker door naar Windows.com/stopcode. Hier staat een uitleg die vertelt wat er is gebeurd en hoe je het oplost. Het laat ook een QR code zien, die ook naar Windows.com/stopcode gaat. Het enige wat laat zien wat er echt is gebeurd is de stopcode onderin, maar de stopcode cijfers in de derde versie kunnen zichtbaar worden gemaakt via het register.

Niet-Windows

ReactOS

De BSoD van ReactOS.

De BSoD van ReactOS ziet er heel erg uit als die van Windows. Hij gebeurt op precies dezelfde momenten en is volgens mensen een kopie.

New Super Mario Bros.

BSoD NSMB..png

De BSoD van New Super Mario Bros. is te krijgen door eerst de gamekaart uit de Nintendo DS te halen tijdens het spelen. Daarna houd je L + R + A + Links ingedrukt, dan laat je ze los en houd je Beneden + B ingedrukt en als laatste herhaal je dat met Start + Select. Vervolgens krijg je dit scherm. (BRON: tcrf.net)


Red Screen of Death (RSoD)

De RSoD.

In de Béta-versie van Windows Vista (Windows Longhorn) was een rode versie van de BSoD. Deze was te zien als de computer niet kon opstarten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Blue_Screen_of_Death&oldid=613159"