Bosuil

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bosuil
Strix aluco

Bosuil.jpg

Niet bedreigd
Leefgebied Europa, Noord-Afrika en Azië
Leefomgeving Bossen, parken, tuinen en landelijk gebied
Behoort tot de Uilen, Roofvogels, Vogels

Strix aluco distribution map.png

Portaal Portal.svg Biologie

De bosuil (Strix aluco) is een vogel uit de familie van de uilen. De bosuil komt voor in bossen, parken, tuinen en landelijk gebied in Europa, Noord-Afrika en Azië. Net als alle uilen leven de dieren vooral 's nachts en houden ze zich overdags schuil in de toppen van de bomen.

Het verenkleed van de bosuil is verschillend, maar bevat zwarte en bruine kleuren. De uil is tussen de 37 en 43 centimeter lang en heeft een spanwijdte van 80 tot 95 centimeter. Het vrouwtje weegt rond de 553 gram, terwijl het mannetje rond de 110 gram weegt. Het voedsel van de bosuil bestaat vooral uit kleinere zoogdieren, regenwormen, insecten, amfibieën, reptielen en vissen. Muizen worden echter het meest door de bosuil gegeten. Door middel van braakballen spuugt de bosuil de onverteerbare delen van de dieren uit.

De bosuil broedt tussen februari en juni. Per keer legt de bosuil tussen de 2 en 4 eieren, maar tussen 1 en 6 eieren komt ook voor. De eieren worden binnen één maand uitgebroed. In de drie maanden daarna leven de jonge bosuilen nog bij hun ouders, waarna ze hun eigen territorium gaan zoeken. Een bosuilenpaartje blijft hun hele leven bij elkaar. Als één van de twee overlijd, dan pas gaat de ander op zoek naar een nieuwe partner.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bosuil&oldid=793556"