Braşov

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Braşov (Duits: Kronstadt, Hongaars: Brassó en Nederlands: historisch, Kroonstad (Zevenburgen)) is een oude middeleeuwse stad in het midden van Roemenië. De stad ligt in het zuidoosten van Transsylvanië aan het begin van de Zuidelijke Karpaten en telde begin 2004 ongeveer 330.000 inwoners.

Braşov is vooral bekend door de monumentale gotische Zwarte Kerk. De kerk dankt deze naam aan de zwarte buitenmuren als gevolg van een grote brand in 1689. In deze kerk hangen kostbare Turkse tapijten.
Vlakbij de kerk (in het centrum van Braşov) is het marktplein Piaţa Sfatului met in het midden het 15de-eeuwse raadhuis.

Aan de rand van het oude stadscentrum bevindt zich een stoeltjeslift naar de berg Tâmpa, die een goed uitzicht biedt over de hele stad.

Ook zijn er beruchte verhalen over Braşov over zijn beren die hun voedsel op sommige winteravonden zoeken in vuilnisbakken in de buitenwijken van de stad.

Galerij


Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia CommonsWikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Braşov&oldid=666471"