Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Stem nu op: John F. Kennedy

Gotiek

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Notre-Dame van Parijs is een voorbeeld van een gotisch gebouw.

De gotiek is een bouwstijl die vooral in de Middeleeuwen populair was. Vooral veel kerken en kathedralen werden gotisch gebouwd.

De gotische kathedraal kwam op in de 12e eeuw. Daarvoor had men Romaanse gebouwen. Die werden te donker en te eng qua structuur gevonden. In de periode van de 12e tot en met de 16e eeuw zijn meer dan 100 kathedralen gebouwd, vooral in Frankrijk. De kathedralen waren het middelpunt van een stad, waar veel activiteiten plaatsvonden, niet alleen kerkdiensten. Er waren ook kathedraalscholen gevestigd. Hier lag het begin van de universiteiten. Hoewel in de Franse Revolutie veel religieuze gebouwen zijn vernietigd, staan er in Frankrijk nog steeds veel eeuwenoude kathedralen overeind.

Uiterlijk

Gotische gebouwen kun je herkennen aan de hoge vensters met glas-in-loodramen. De bovenkant van deze vensters hebben meestal een zogeheten spitsboog. Ook zijn er vaak roosvensters te vinden, maar niet altijd. De kerken hebben vanbinnen gewelven aan het plafond. In Zuid-Europa was dit in het begin moeilijk te maken, dus zijn er buiten de kerk ook luchtbogen geplaatst. Deze luchtbogen ondersteunen het gebouw. De gebouwen werden vaak van grijsachtige stenen gemaakt.

Stromingen

Voorbeeld van een gotisch raam. Aan de bovenkant zit een spitsboog.

Er zijn verschillende stromingen binnen de gotiek. Zo is er de romanogotiek, die de romaanse stijl met de gotiek verbindt. De gotiek kwam met de renaissance ten einde. Hierna ging men weer terug naar een meer Romeinse bouwstijl. In de 19e eeuw kwam de gotiek echter weer op, tijdens de neogotiek. Hierdoor komt het ook dat er in de Verenigde Staten gotische gebouwen zijn te vinden.

Videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gotiek&oldid=688067"