Cafébrand Volendam

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Tijdens de nieuwjaarsnacht van 2000 naar 2001 vond de Cafébrand Volendam plaats in café het Hemeltje dat boven de Wirwar bar zat.

Oorzaak

De brand ontstond doordat er sterretjes (vuurwerk) werden aangestoken, en er hing in het café droge kerstversiering van droge sparretakken. Deze versiering vloog in brand en viel van het plafond naar beneden. In het café was het overvol en er ontstond een zware brand. Er waren teveel bezoekers in het café en te weinig vluchtwegen aanwezig. Doordat er te weinig vluchtwegen waren had de gemeente Edam-Volendam volgens sommige mensen te weinig geïnspecteerd op de veiligheid.

Het gevolg was dat er 14 jonge mensen waren omgekomen en 180 gewonden mede omdat er niet genoeg nooduitgangen waren en er moesten maar liefst 10 brandweerwagens komen om het pand te blussen.

Er is nu een herdenkingssteen in Volendam op de dijk van Volendam. Vele mensen zijn er nog steeds kapot van dat kun kinderen of hun familie bij deze ramp zijn omgekomen. De inmiddels bekende Nick Schilder was bij deze brand aanwezig en liep brandwonden op.

De gedenksteen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Cafébrand_Volendam&oldid=784794"