Centralen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De leiders van de Centrale mogendheden.
van links naar rechts: Wilhelm II, Frans Jozef I, Mehmet V en Ferdinand I

De Centralen of Centrale Mogendheden in de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) waren een verbond tussen een aantal landen. Zij vochten tegen de geallieerden. De Centralen bestonden uit de volgende landen:

Aan het einde van de oorlog zijn de centralen tot verliezers verklaard. Oosten-Hongarije en het Ottomaanse Rijk zijn uit elkaar gevallen. Duitsland heeft grote herstelbetalingen moeten doen. Dat is een van de redenen van de Tweede Wereldoorlog geworden.

De leiders van de landen waren: keizer Wilhelm II van Duitsland, Frans Jozef I en Karel I van Oostenrijk, Mehmet V en Mehmet VI van het Ottomaanse Rijk en Ferdinand I van Bulgarije. Oorspronkelijk hoorde ook het koninkrijk Italië bij de Centralen, maar nadat de geallieerden in 1915 Italië veel land beloofden, liepen de Italianen over naar de geallieerden. De Italianen hadden als koning Victor Emanuel III.

Video

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Centralen&oldid=777668"