Chichén Itzá

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Chichén Itzá was een van de belangrijkste steden van de Maya's. Het ligt in Mexico op het schiereiland Yucatán en ligt niet ver van de krater van Chicxulub, dat is de krater die is gemaakt door de meteoriet die waarschijnlijk de Dinosauriërs liet uitsterven.

Chichén Itzá was pas in de 10e eeuw voor de Maya's belangrijk. Volgens de legendes is Chichén Itzá gesticht in 987 door Topiltzin Ce Acatl Quetzalcoatl, maar waarschijnlijk is de stad al ouder en heeft hij in 987 de stad veroverd.

Wat kun je vinden in Chichén Itzá?

El Castillo

El Castillo of de piramide van Kukulcán is een trappiramide in Chichén Itzá. Deze piramide is een van de bekendste bouwwerken van Mexico. El Castillo werd gebruikt als tempel voor de god Kukulcán of Quetzalcoatl. Er zijn aan vier kanten trappen en bovenop staat een tempel. Drie trappen bestaan uit 91 treden en de vierde uit 92. Er zijn in totaal 365 treden, net zoals dagen in een jaar.

De heilige Cenote

De Cenote

Cenotes zijn grote putten in de openlucht ontstaan door verzakkingen. Een cenote werd gebruikt voor het brengen van offers. Priesters gooiden er offers in voor de goden. Meestal jonge vrouwen en mannen. Maar er zijn ook koperen, gouden, en jade dingen gevonden.

De grote Balspelbaan

De grote Balspelbaan
Een goal

De grote Balspelbaan, die ook wel Ball Court wordt genoemd, is ongeveer 160 m lang en 75 m breed. Er werd een balsport gedaan waarmee je een bal door een ring moest ‘werpen’ en waarbij uiteindelijk het hart en/of het hoofd van de verliezers werd geofferd aan de goden. Het speelveld is ongeveer 7000m² groot en heeft aan beide zijde taluds en muren van 8 m hoog waarvan de platte bovenkant gebruikt werd als tribune. Het geheel heeft naast het speelveld ook nog de Tempel van de Jaguars en de Tempel van de Tijgers.

Tzompantli

Tzompantli

Tzompantli of "schedelplateau" is een bouwwerk die honderden afgehakte schedels van overwonnenen, krijgsgevangenen en verliezers van het balspel die geofferd zijn.

Venusplateau

Het Venusplateau

Op het platform van Venus werden rituelen uitgevoerd ter ere van Venus. Ernaast staat nog een platform met adelaars en jaguars die harten van mensen in hun klauwen hebben.

De Tempel van de Krijgers

De Tempel van de Krijgers

De Tempel van de Krijgers is een terrasvormige piramide. Ervoor staan 68 vierkante pilaren. Op het hoogtepunt staat een beeld van Chac Mool, dat is de regengod. Het is een liggende figuur, met de knieën gebogen en het bovenlichaam opgericht. Het lijkt vriendelijk, maar dat is het niet. Het is namelijk een altaar dat gebruikt werd voor mensenoffers. Op de buik van Chac Mool ligt een schaal die bedoeld was voor het hart van het offer.

Het complex van de Duizend Zuilen

Het complex van de Duizend Zuilen is ongeveer 150 m lang. Het is niet duidelijk of er ook nog een dak op de pilaren heeft gezeten.

De Grote Markt

Van het plein met de Duizend Zuilen loopt een pad richting marktplein. Het is alleen niet zeker of er tussen de ruïnes écht een markt werd gehouden.

De Tombe van de Hogepriester

Dit bouwwerk is een soort kleinere variant van El Castillo. Waarschijnlijk was het een graftombe van één van de heersers van Chichén Itzá, maar het is niet duidelijk wie dat was. Geleerden denken ook weleens dat het een tempel was waar later iemand in is begraven.

Het Nonnenklooster

Het Nonnenklooster is geen klooster, maar waarschijnlijk een paleis of een huis van een hoge priester. Er staan heel veel mozaïeken op en maskers van Chac. De naam hebben de Spanjaarden verzonnen omdat ze het op een klooster vonden lijken.

El Caracol

El Caracol

Deze grote toren is ongeveer 30 m hoog. Misschien is het een observatorium wat de Maya’s gebruikten om naar de sterren te kijken, er zitten namelijk ook kijkgaten in. Caracol betekent slakkenhuis, naar de binnenkant van de toren.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Chichén_Itzá&oldid=686761"