Chronische bronchitis

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap.svg
Gezondheidsklachten?

Ga naar een dokter of huisarts! Volg geen adviezen over gezondheidsklachten van het internet op.

Dit is chronische bronchitis

Als je chronische bronchitis hebt, zijn je bronchiën de hele tijd geïrriteerd of ontstoken. Daardoor maken je slijmvliezen meer slijm aan dan normaal. Hierdoor ben je benauwd en hoest je veel.

Bij rokers kan de bronchitis chronisch worden. Iemand gaat de hele dag hoesten, bijna elke dag, in ieder geval meer dan drie maanden per jaar. Roken is de oorzaak, bij de een gaat het sneller dan bij de ander. Elke acute bronchitis die erbovenop komt maakt snel de longen kapot. Het chronische hoesten doet daar ook aan mee. Zo ontstaat snel onherstelbare longbeschadiging: emfyseem. Chronische bronchitis is een onderdeel van COPD. Met het hoesten kan er veel slijm meekomen. Doordat de bronchiën ontstoken zijn, wordt het slijm ook dikker. Dit maakt het moeilijker om zuurstof op te kunnen nemen en af te voeren, aangezien je moeilijker gaat ademen.

Het grote verschil tussen gewone of acute bronchitis is dat bij chronische bronchitis de bronchiën altijd beschadigd en ontstoken blijven. Acute bronchitis is daarentegen geneesbaar. Bij chronische bronchitis worden de klachten met jaren erger.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaNPO KennisGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud) • WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchooltvBeeld & GeluidYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Chronische_bronchitis&oldid=784777"